duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Aantal duikongevallen in Zeeland valt mee

Gepubliceerd op

Artsen van onder meer het Admiraal de Ruyter Ziekenhuis hebben onderzoek gedaan naar duikongevallen in de regio Zeeland. Naar schatting worden er per jaar ruim 800.000 recreatieve duiken gemaakt in de Zeeuwse delta en in een periode van ruim drieënhalf jaar zijn slechts 43 duikgerelateerde ongevallen aangemeld in het ADRZ in Goes.

Op een totaal van bijna drie miljoen duiken, valt het aantal duiken dat problemen oplevert dus behoorlijk mee, concluderen de onderzoekers. Het doel van de studie was het maken van een overzicht van duikongevallen, inclusief de symptomen en resultaten van de behandelingen. Hiermee krijgen artsen meer inzicht in deze specifieke patiëntengroep en kan uiteindelijk de zorg omtrent duikgerelateerde ongelukken verbeterd worden.

Mede doordat niet veel artsen in aanraking komen met duikongevallen, kan het herkennen van klachten die hierbij horen lastig zijn. Bepaalde klachten kunnen in het licht van een duikongeval een hele andere betekenis en behandeling krijgen. De onderzoekers pleiten er dan ook voor om kennis over dit soort ongevallen te delen en dat artsen in geval van een duikongeval altijd een collega raadplegen die hiermee ervaring heeft.

Referenties

  1. Smithuis JW, Gips E, Van Rees Vellinga TP, Gaakeer MI. Diving accidents: a cohort study from the Netherlands. International Journal of Emergency Medicine. 2016