duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Bijzonder ontmoeting, dubbel gevoel

Gepubliceerd op

Deze maand werd er in de Grevelingen meermaals een zeehond gespot door duikers en anderen. Op zich niks bijzonders, echter had deze zeehond een stuk touw om de nek. Onderwaterfotograaf Yoeri van Es kwam het dier ook tegen en maakte dit filmpje van hun ontmoeting. Gelijk na zijn duik heeft hij de zeehondenopvang in Stellendam op de hoogte gesteld van de status van het dier.

Vorige week maakte ik een duik in de Grevelingen en wat ik daar tegen kwam? Ik zwom nog boven water toen er vlak voor me ineens een zeehond opdook. Nou ja, een zeehondje dan; het was nog een kleintje.

Nieuwsgierig kwam hij steeds dichterbij en met zijn grote zwarte kraalogen keek hij me boven water aan. Snel zette ik mijn camera op de filmfunctie en begon onder water te filmen, terwijl de zeehond mij boven water bleef aankijken. Een paar keer dook hij onder en kwam weer terug, steeds iets dichterbij. Toen ik onder water keek, zag ik tot mijn schrik dat er een stuk touw om zijn nek zat, dat al behoorlijk strak leek te zitten. De zeehond leek er echter nog geen last van te hebben.

Tijdens de duik kwam de zeehond nog een paar keer langs gezwommen, maar tegen het einde van mijn duik heb ik hem niet meer gezien. Na de duik heb ik contact opgenomen met Stichting A Seal in Stellendam. Hoewel het bijna onmogelijk is om een zeehond in het open water te vangen, zijn ze het toch gaan proberen, in de hoop het touw te kunnen verwijderen. Gelukkig lukte ze het een aantal dagen later het dier te vangen en het touw, wat een rubber ring bleek te zijn, te verwijderen.

Na de eerste zorg door de dierenarts is de zeehond 's middags gelijk weer vrij gelaten. Met dank aan de medewerkers van zeezoogdierencentrum A Seal Centrum zwemt dit dier dus weer vrolijk vrij rond!

Ingesnoerde zeehond in de Grevelingen

Klik hier om de video op YouTube te bekijken...

Beeldmateriaal: Yoeri van Es