Bubbels in het Haringvliet
Gisteren berichtte een medewerker van Rijkswaterstaat dat er grote bellen te zien waren aan de oppervlakte van het Haringvliet ter hoogte van Middelharnis. Een gaslekkage? Een grote groep duikers? Vastzittende walvis? Een bruinvis met iets teveel uitjes op? De brandweer werd erbij gehaald om op onderzoek uit te gaan en ging mee aan boord van de RWS071.
Inmiddels al weer 2 uurtjes op dienst. Grote luchtbellen in Haringvliet thv #Middelharnis. @Vr_RR en @Gasunie ikg. pic.twitter.com/roo1UcXyqf
— Verkeersleider Rolph (@VLW_Rolph) 23 augustus 2016
Uiteindelijk bleek het te gaan om opborrelend schoon water, dat tijdens een test van de rioolwaterzuiveringsinstallatie door het waterschap het Haringvliet ingepomp werd. Geen schokkende oorzaak dus! Toch opmerkelijk dat de beheerder van deze vaarweg niet op de hoogte was van de test.
Bubbelen in het Haringvliet
De komende tijd kun je echter wel vaker bubbels verwachten in het Haringvliet. Vanaf 2018 zal er namelijk weer langzaam wat zout Noordzeewater deze oude zeearm instromen. Dan worden de Haringvlietsluizen gedeeltelijk geopend en kan voor het eerst in 47 jaar zoet weer mengen met zout. De NOB en Stichting ANEMOON zijn daarom Project Haringvliet gestart, waarin de gevolgen van deze bijzondere ontwikkling gemonitord zal worden.
Inmiddels is al meerdere keren in de Haringvliet gedoken om de condities op dit moment vast te stellen. Tot en met tenminste 2021 zal regelmatig het water en het onderwaterleven gemonitord worden.
Vismigratie
Het Haringvliet was tot 1971 een plek waar het wemelde van de verschillende vissoorten. Trekvissen zoals haring, stekelbaars, spiering en zelfs de steur en zalm kwamen hier voor. De volwassen dieren trokken hier naar toe om te paaien, omdat hier river- en zeewater elkaar tegenkwamen. De jonge dieren groeiden op in de riviermondingen, waarna ze in de overgang naar steeds zouter wordend water konden wennen aan een leven in de zee.
Met de bouw van de Haringvlietdam kwam hier abrupt een einde aan. Nu worden er dus weer stappen ondernomen om dit natuurlijke schouwspel weer terug te krijgen en de natuur weer ruim baan te geven. De komende jaren wordt dan ook met interesse gekeken naar de ontwikkelingen die in het Haringvliet zullen plaatsvinden.
Duikplaatsen in het Haringvliet
Momenteel is het nog niet mogelijk om te duiken in het Haringvliet. Het is er te druk en op veel plekken niet veilig om hier onder water te gaan. De duiken die in het project gemaakt worden, zijn dan ook strikt gereguleerd. Wel wordt er tijdens monitoren gekeken of er de komende jaren plekken aangewezen kunnen worden om ook hier direct als duiker van het onderwaterleven te kunnen genieten. Ga dus voorlopig niet zelfstandig op pad. Mocht je toch al benieuwd zijn wat je er kunt vinden, meld je dan aan voor de komende Haringvlietduikdag op 11 september van de NOB en Stichting ANEMOON.
Foto: Fabio Bruna / CC BY 2.0