duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Crab Watchers gezocht!

Gepubliceerd op

Weet je nog dat je vroeger met een mossel aan een touwtje krabben ging vangen? Dat was best leuk, intrigerend en een beetje spannend, niet waar? Met het nieuwe Crab Watch project heb je de kans weer op zoek te gaan naar krabben en als burgerwetenschapper mee te doen om data te verzamelen over deze boeiende diersoort.

Crab Watch in Europa

Het project Crab Watch werd op 28 juni gelanceerd en nodigt burgers in heel Europa uit om een belangrijke rol te spelen in het verzamelen van waardevolle data over krabben. Met deze informatie kan wetenschappelijk onderzoek worden naar de veranderende verspreiding van inheemse en niet-inheemse krabbensoorten. Door een netwerk van Crab Watchers op te zetten, wordt verwacht dat de distributie van soorten naar nieuwe locaties in een vroeg stadium wordt herkend. Indien nodig kunnen vervolgens stappen ondernomen worden om effecten op het milieu te managen.

Crab Watch is een initiatief van het door de EU gesubsidieerde project Sea Change, dat als doel heeft om inwoners van Europe meer te leren over de invloed van de oceanen op ons en de invloed van de oceanen op ons: Ocean Literacy. Door mensen een rol als Crab Watcher te geven, de kust te laten bezoeken en te laten interacteren met zeedieren, hoopt Sea Change aan te moedigen dat meer Europeanen positief gaan denken over de oceaan en ambassadeurs voor gezondere zeeën en een gezondere planeet worden.

Invloed van mensen

Hannah Milburn van de Marine Biological Association, coördinator van Crab Watch en Sea Change: "Krabben zijn interessante dieren om aan de waterkant te zoeken. Je vindt ze overal in zout water en op sommige zoetwaterplekken in Europa. In veel landen hebben deze dieren ook een hoge commerciële en soms culturele waarde. Desalniettemin hebben krabben snel last van menselijke activiteiten, zoals de opwarming van oceanen, de introductie van invasieve soorten en overbevissing. Hierdoor is een uitstekende soort om te laten zien hoe onze oceanen veranderen en wat hiervan de gevolgen zijn."

Wordt nu Crab Watcher!

Alles wat je nodig hebt om Crab Watcher te worden kun je vinden op de website van Sea Change: http://seachangeproject.eu/crabwatch. Hier vind je alles van data sheets tot een soortengids. Binnenkort wordt ook de Crab App gelanceerd, zodat het nog makkelijker wordt om je vondsten vast te leggen. Wil je nu al je vondsten vastleggen? Dan kan dat via het speciale online formulier.

Foto's: Alisdair Mckenzie (CC BY 2.0) en Yoeri van Es Photography