Duikteam Diveplace 'onderzoekt' C-Fordt
Dinsdag 18 juni 2013 heeft C-Fordt onderdak geboden aan het Duikteam Diveplace uit Utrecht. Deze mannen zijn zeer ervaren en divers in hun aanbod met o.a. opleidingen, arrangementen en incentives. Maar bovenal zijn het een groep enthousiaste kerels, die maar al te graag de kans wilden grijpen om op een unieke plek te duiken. Duiken? Oh ja, natuurlijk, C-Fordt is een eiland en ze hebben in de 'slotgracht' gedoken.
Duiken in een oud waterreservoir
Nou nee, wat weinig mensen weten, is dat er zich een waterreservoir bevindt onder het fort, recht onder de middelste ruimte. 'Unieke plek' is in dit geval letterlijk op te vatten: nergens in Nederland is het mogelijk om te duiken in een afgesloten ruimte.
Hoewel deze mannen stuk voor stuk zeer ervaren duikers zijn, straalde de opwinding met toch een beetje spanning van de gezichten. Spanning, aangezien het niet mogelijk is om met meer dan één duiker tegelijk de ruimte te ontdekken. Het reservoir is dermate gevuld met water, dat het volume van meerdere duikers ervoor zorgt dat het overstroomt (in het fort zelf). Mensen die zelf wel eens gedoken hebben, weten dat duikers altijd met een buddy onderwater gaan in verband met de veiligheid. Dat was hier dus niet mogelijk.
Gezonde spanning bij ervaren duikers
Hoe ze dat ervaren hebben kunnen ze het beste zelf beschrijven.
Ferry Drost vertelt: "Een plek bezoeken waar bijna niemand in de afgelopen 130 jaar is geweest, een wateropslag in een kelder. Of ik interesse had om daar in de duiken. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. De andere duikers (Ferdinand, Ernst en Hugo) hebben ook geen seconde getwijfeld om deze unieke kans aan te grijpen. Het is een bijzondere avond want deze dag bestaat onze duikschool/team ook precies twee jaar. Na een hartelijk ontvangst door de beheerders zijn we ons gaan klaarmaken. De gezonde spanning is duidelijk aanwezig en ook nodig met dit soort extreme activiteiten. We zijn goed opgeleid en ook allemaal gewend om in ruimtes te duiken waar je geen directe opstijging kan maken. Toch, een wateropslag is wel een andere dimensie."
"De nauwe toegang is al een uitdaging met de minimale uitrusting die we bij ons hadden. Perslucht, trimvest, masker, vinnen en een lamp. De duikers, Hugo, Ferdinand, Ernst en ikzelf, zijn gezekerd onderwater gegaan, deze zekering kennen we van het ijsduiken en hebben we vooral gebruikt om te kunnen communiceren met de oppervlakte. Met hulp van mijn buddies stapte ik in een gat in de vloer, die de toegang verschaft tot de ruimte die ondergelopen is. Wat kom je daar tegen? Een ding is zeker, geen vissen. Ja, je voelt de bodem van het reservoir terwijl je hoofd nog boven water is. Dan ga je terug naar de basis en gaan alle sensoren naar je uitrusting, je ervaring, al die uren trainen en opleidingen komen nu bijeen. Alles valt op zijn plaats. Langzaam laat je je onderuitzakken terwijl je weet dat die ingang ook de enige uitgang is. Het lukt, nog een halve draai en je bent in de ruimte."
Terug naar je oer en perfecte skills
"Mooie gewelven en de water toevoeren vanaf buiten zijn duidelijk zichtbaar. De ruimte is helemaal gevuld met water. De gedachte dat je in een ruimte bent die 130 jaar geleden gebouwd is en waar bijna nog niemand is geweest (op twee handen te tellen waarschijnlijk) is wel heel bijzonder. Is er veel te zien? Nee. Is het een adrenaline kick? JA! Je voelt je tot rust komen en concentreert je op je ademhaling. Communiceren met de lijnvoerder dat alles oké is. Ja... je krijgt response, alles ok... lekker hangen. Terug naar je oer. Dit is duiken, dit is waar duiken ook voor bedoeld is. Het is een nauwe ruimte, ongeveer tien meter in het vierkant en anderhalve meter hoog. De skills moeten perfect zijn om niet de beetjes zand dat op de bodem ligt op te doen waaien, want dan is het zicht weg. Voor jou maar ook voor je buddies die na je de ruimte in gaan."
"We hebben afgesproken om tien minuten in de kelder te zijn, na tien minuten dus weer via het mangat naar buiten. Met 50 centimeter speling weer de draai maken en je kan staan en bent weer boven water... WAUW! Dit is bijzonder. De anderen gaan ook met gepaste spanning het mangat in en komen met een smile van oor tot oor naar boven. Geweldig!"
Video duiken in C-Fordt
Video: Diveplace duikt in het C-Fordt in Maarsseveen
Met toestemming overgenomen van C-Fordt.nl
Achtergrond C-Fordt
Het 'Werk bij Maarsseveen' is gebouwd in 1881 en onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het bevindt zich aan de Herenweg in Maarssen, op tien minuutjes fietsen vanaf het centrum van het dorp. C-Fordt is de nieuwe invulling van het Werk bij Maarsseveen. De ruimtes in het C-Fordt zijn te gebruiken voor activiteiten op het gebied van dans, theater, muziek, film en beeldende kunst.
Twee voormalige brandweermannen, die eerder in C-Fordt gedoken hadden, kwamen met de vraag of ze met hun club weer eens een duik konden maken op deze mooie oefenlocatie. In ruil voor een filmpje en wegens interesse naar de staat van de kelder, werd hiermee ingestemd. De rest is geschiedenis.