duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Fotopresentatie Cor Kuyvenhoven: Scheepswrakken van de Noordzee

Gepubliceerd op

Weinig mensen weten dat zich onder het oppervlak van de Noordzee een unieke wereld van natuur en historie bevindt. Nederlands bekendste wrakkenfotograaf Cor Kuyvenhoven haalt op vrijdag 11 oktober in zwembad De Zijl in Leiden met zijn beelden de schoonheid en het drama van deze wereld boven water. Aan de hand van recente foto’s vertelt hij over scheepswrakken als oases voor vis en ander zeeleven, de gevaren van verspeeld vistuig en een enorme scheepsramp uit de Eerste Wereldoorlog.

De grauwe schijn van de Noordzee

De Noordzee ziet er vanaf het strand nogal grauw uit. Maar dat is maar schijn. Daar waar wrakken op de zandbodem liggen, vind je ontzettend veel en kleurrijk leven: talloze witte en oranje anemonen, forse krabben, fragiele naaktslakken en scholen vis. De sprekende groothoekbeelden die Cor Kuyvenhoven onder lastige omstandigheden heeft geschoten – op de Noordzee heb je regelmatig te maken met stroming en slecht zicht op grote diepte – laten zien hoe belangrijk dit zogeheten 'hardsubstraat' is voor de onderwaterbiologie en de visstand. Maar Cor toont ook dat verloren vistuig van zowel beroepsvisserij als hobbyisten deze oases in gevaar brengt. Grote netten en scherpe vishaken blijven doorvissen, zonder dat daar iets mee gedaan wordt. Ook een van de grootste scheepsrampen uit de geschiedenis komt aan bod. Bijna honderd jaar geleden, in de Eerste Wereldoorlog, werden drie Engelse kruisers getorpedeerd voor onze kust. Hoe liggen die wrakken er nu bij en wat vertellen ze over de ramp die op 22 september 1914 ruim 1.400 mensen het leven kostte?

Wrakkenfotograaf

Cor Kuyvenhoven fotografeert nu bijna twintig jaar onderwater en heeft zich gespecialiseerd in de fotografie van Noordzeewrakken. Zijn beelden leveren een belangrijke bijdrage aan Stichting Duik de Noordzee Schoon en worden verder gebruikt door onder meer Greenpeace, adviesbureau Waardenburg en de Partij voor de Dieren. Daarnaast publiceert Cor in kranten en tijdschriften, waaronder Duiken, Panorama en het Leidsch Dagblad.

De presentatie wordt georganiseerd door de Leidse Onderwatersportvereniging LOV Calypso in het kader van haar 50-jarig jubileum. Iedereen is welkom tegen een bijdrage van € 2, die geheel ten goede komt aan Stichting Duik de Noordzee Schoon. Aanvang 20.30 uur, locatie zwembad De Zijl, Paramaribostraat 66, Leiden. Meer informatie over Cor Kuyvenhoven op www.corkuyvenhoven.com.