duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Geen aangescherpt visseizoen voor Oosterschelde-kreeft

Gepubliceerd op

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken gaat het vissen op kreeft in de Oosterschelde niet aan banden leggen. Dit blijkt uit haar antwoorden op vragen van Tweede Kamerleden Jacob en De Vries (PvdA). Zij stellen dat in de laatste weken van het kreeftenseizoen veel intensiever en ook 's nachts wordt gevist. Hierdoor ontstaat 'een slagveld' op de bodem van de Oosterschelde, omdat veel kreeften niet opgevist worden, maar blijven hangen in netten en in stukken worden gescheurd.

Uit gegevens van het VIRIS-registratiesysteem blijkt dat aan het eind van het afgelopen visseizoen inderdaad meer gevist is, onder meer met sleepnetten. Het is eveneens niet uit te sluiten dat er 's nachts is gevist, maar dit is niet verboden volgens Dijksma.

De staatssecretaris stelt tevens na navraag vast, dat de vangst tijdens de laatste weken van het seizoen niet meer beschadigd was dan daarvoor. Omdat er 'altijd een laatste week van het kreeftenseizoen' zal zijn, ziet Dijksma geen reden om de periode waarin gevist mag worden in te korten. Aangezien tevens de kreeftenpopulatie niet terugloopt, is een verbod niet aan de orde.

Foto's: Yoeri van Es Photography