duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Grootste subtropisch indoorduikcentrum komt in België

Gepubliceerd op

Benodigde vergunning voor TODI afgeleverd

Beringen, 30 april 2015 – De Provincie Limburg leverde vanmiddag de milieuvergunning af voor TODI, het grootste subtropisch indoorduikcentrum in Europa. Eerder leverde de stad Beringen al de stedenbouwkundige vergunning af. Nu alle nodige vergunningen in orde zijn, kunnen de bouwwerken van start gaan. Deze zullen zich vooral concentreren in en rond de betonnen kuipen, de zogenaamde 'indikkers', onderdeel van het beschermd erfgoed op de voormalige mijnsite van Beringen. Het project wordt gerealiseerd door be-MINE, de Limburgse investeringsmaatschappij LRM en TODI.

Subtropische zoetwatervissen

Het indoorduikcentrum 'TODI' wordt één van de paradepaardjes van de recreatieve component op de be-MINE-site in Beringen. Het gaat om een uniek concept van duikbeleving in een overdekt en verwarmd duikbassin met een doormeter van 36 meter, een diepte van 10 meter en 6.200.000 liter water. De fauna zal centraal staan met in totaal 1.500 kleurrijke, tropische zoetwatervissen. Er zullen bij de opening meer dan 25 verschillende soorten vissen te bewonderen zijn, waaronder de arowana, reuzengoerami en de malawidolfijn. Om de vissen te laten wennen aan de subtropische temperatuur, worden ze meer dan een jaar voor opening opgekweekt door een viskwekerij in Nederland.

TODI - Subtropisch indoorduikcentrum - Beringen, België

"Ons duikproject wil inspelen op de toenemende vraag naar authentieke vrijetijdsbeleving die het hele jaar door open is," zegt Dirk Heylen, zaakvoerder van TODI. "Er zijn steeds minder goede duiklocaties in ons land. Bovendien zorgen slechte zichtbaarheid, beperkte diversiteit in fauna, groene waterschijn en het doorgaans koude water er voor dat de omstandigheden in België niet optimaal zijn. TODI wil duiken, snorkelen en onderwater wandelen met duikhelm mogelijk maken in optimale en veilige omstandigheden. Er zullen ook opleidingen, zowel voor starters als voor gevorderden, worden aangeboden."

Bezoekers komen langs een buitentrap in een gang waar ze via ramen een kijkje kunnen nemen in het duikbassin. Als ze verder de trap opgaan, komen ze op het platform rond het duikbassin waar de duikers en snorkelaars te water gaan. De uitgebreide horeca onder het duikbassin zal er voor zorgen dat dit een aantrekkelijke bestemming wordt voor alle bezoekers op de be-MINE site.

Indoorduikcentrum in beschermd erfgoed

Het indoorduikcentrum wordt gerealiseerd in twee grote betonnen kuipen, de 'indikkers' genoemd, onderdeel van het beschermd erfgoed op de voormalige mijnsite. "De indikkers dienden vroeger om het proceswater dat in de kolenwasserijen werd gebruikt, van onzuiverheden en slib te ontdoen en vervolgens te recupereren. Met de herbestemming tot duikcentrum krijgen de indikkers dus een origineel tweede leven," zegt Koen Nulens van be-MINE.

De totale investering voor het duikcentrum bedraagt € 9 miljoen en is goed voor 30 nieuwe banen. be-MINE neemt de volledige projectontwikkeling voor haar rekening waarna LRM het vastgoed in portefeuille neemt en in concessie geeft aan uitbater TODI. Het duikcentrum zal eind oktober 2016 de deuren openen.

"Het indoorduikcentrum is onderdeel van de toeristisch-recreatieve herbestemming van de mijnsite van Beringen, die met zijn 100.000 m2 aan bestaand gebouwenpatrimonium de grootste industriële erfgoed site in Vlaanderen is," zegt ook Stijn Bijnens, algemeen directeur van LRM. "Met het zwembad dat in juni zijn deuren opende en de invulling van de terril als avonturenberg, liggen de belangrijkste recreatieve componenten op be-MINE nu vast. Het volledige project is goed voor een investering van 150 miljoen euro en 500 banen, 25 jaar na de sluiting van de mijn van Beringen."

Als mensen dromen over snorkelen of duiken dan gaat het meestal over helder, warm water, kleurrijke fauna met speciale vissoorten en veilige omstandigheden. Inspelend op de toenemende vraag naar authentieke vrijetijdsbeleving wordt TODI het eerste indoor snorkel- en duikcentrum in Europa waar mensen in optimale en veilige omstandigheden zullen kunnen snorkelen of duiken tussen kleurrijke, tropische zoetwatervissen.