Healthy Seas op volle kracht door met schoonmaakacties in de Noordzee
Vorig jaar verzamelden de Healthy Seas duikers, bergers en vissers gezamenlijk meer dan 70.000 kilo aan oude visnetten. Dat smaakt naar meer, en dus vonden er afgelopen weekend twee schoonmaakacties op de Noordzee plaats, waarbij meer dan 2,5 ton aan verloren vistuig boven water werd gehaald.Zaterdag 25 juni verliet bergingsschip de Bela van Healthy Seas partner Pan Salvage de haven van Stellendam voor een tweedaagse bergingsactie op de Tubantia, een Nederlands passagiersschip dat 100 jaar geleden zonk. Er wordt al vele jaren intensief recreationeel gevist rondom de Tubantia, en binnen tweeëneenhalf uur werd er dan ook maar liefst 42 kilo enkel aan verloren sportvistuig opgehaald! Deze samenwerking tussen duikers en een bergingsmaatschappij getuigt van de unieke en efficiënte aanpak die Healthy Seas ambieert.
Op zaterdag vond er vanuit de haven van Scheveningen tevens een duikactie plaats door tien vrijwillige duikers van het Healthy Seas duikteam Ghost Fishing. Zij hadden scheepswrak de Rode Poon als doel. Dit wrak is al meerdere keren bezocht maar iedere keer vinden de duikers er weer nieuwe visnetten. Ook deze keer werd er een flinke hoeveelheid netten verwijderd.
Weekenden zoals deze motiveren de mensen van Healthy Seas om er de komende zomer vol gas tegenaan te gaan. Er is zichtbaar veel te doen: er liggen overal verloren netten die dagelijks slachtoffers maken. Maar minstens zo belangrijk is te voorkomen dat visnetten in zee terecht komen. Daarom wordt er met de Healthy Seas partners gezamelijk gezocht naar oplossingen om de hoeveel afval in de zee terug te dringen.
Healthy Seas – a journey from waste to wear
Healthy Seas is een initiatief van ECNC Land & Sea Group, Aquafil en Star Sock. Zij werken samen met hun partners aan een gezonde zee door oude visnetten te verzamelen en her te gebruiken. Het verliezen van visnetten is een groot probleem. Volgens een gezamenlijk rapport van de FAO en UNEP belandt er ongeveer 640.000 ton aan visnetten per jaar in de oceanen, goed voor een tiende van al het zwerfvuil. Deze netten blijven honderden jaren in het mariene ecosysteem en vele dieren, zoals dolfijnen, schildpadden, krabben en zeevogels raken verstrikt en sterven. Uit zee gehaalde visnetten, maar ook de gebruikte visnetten uit de visserijsector, worden vaak gedumpt op stortplaatsen of verbrand, maar als onderdeel van het Healthy Seas initiatief worden ze verwerkt tot ECONYL® garen, een hoogwaardige grondstof waarmee nieuwe producten zoals sokken, badmode, ondergoed of tapijten kunnen worden gemaakt.
Foto's: Cor Kuyvenhoven & Pascal van Erp