duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Hondshaai gespot in de Oosterschelde

Gepubliceerd op

We wisten natuurlijk al een tijdje dat ze er zaten, maar weinig duikers zijn ze onderwater nog tegengekomen: hondshaaien. Deze week werd er echter eentje gespot door Goofy Aqua Video én op beeld vastgelegd!

Uitgezet in Deltapark Neeltje Jans

In juli 2012 zijn er tien haaitjes uitgezet in de getijdenpoelen van Neeltje Jans. Deze voor de mens ongevaarlijke haai kwam vroeger veel voor in Nederland, maar hun aantal is in de loop van de tijd drastisch minder geworden. Nu worden ze nog maar zelden gezien. Deltapark Neeltje Jans is echter begonnen om ruim 100 haaitjes uit te zetten in de Oosterschelde en onderzoekt eveneens of het uitzetten van alleen de eieren leidt tot een groei van de haaienpopulatie.

Nachtelijke jager

Hondshaaien worden maximaal een kleine meter lang en kunnen een gewicht van ongeveer 3 kg bereiken. Het dier is aan de bovenzijde gevlekt en wordt hierdoor ook wel de kleingevlekte kathaai genoemd.

Het zijn solitaire dieren die voornamelijk in de schemering en 's nachts actief zijn. In deze periode gaat hij op zoek naar schaal- en schelpdieren, wormen en kleine visjes, die op de bodem leven. Overdag rust de hondshaai en dit is dan ook een goed moment om er naar op zoek te gaan. De haaien paren in het diepere water, maar leggen hun eieren in ondiepe gedeelten waar veel zeewier ligt.

Foto's: Robert Hughnan - Goofy Aqua Video (hergebruik van de foto's is zonder uitdrukkelijke toestemming niet toegestaan!). Bekijk de foto's ook in het fotoalbum van Goofy Aqua Video.