duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Houd Happie happy

Gepubliceerd op

Een grijze zeehond bij duikstek Bergse Diepsluis op Tholen trekt momenteel veel aandacht. Het dier gedraagt zich uitzonderlijk nieuwsgierig naar duikers en laat zich zelfs aaien. Zeehondencrèche Pieterburen en de Nederlandse Onderwatersport Bond roepen iedereen op voorzichtig met het dier om te gaan en waar mogelijk afstand te houden.

Grijze zeehonden zijn de grootste van de twee soorten zeehonden die in Nederland voorkomen. De zeehond bij Bergse Diepsluis lijkt een jong mannetje van zo'n drie à vier jaar te zijn. Uiteindelijk kan hij wel 2,5 meter lang worden. Het zijn van nature sociale dieren, maar schuw ten opzichte van mensen. Waarom deze zeehond, die inmiddels "Happie" wordt genoemd, wel mensen opzoekt is een raadsel. Pieterburen heeft hier dan ook geen verklaring voor. De zeehond heeft geen merkje, wat laat zien dat het dier waarschijnlijk niet in een opvangcentra is geweest.

De tijger van de Nederlandse kust

Bij de Zeehondencrèche in Pieterburen komen veel vragen binnen over de zeehond. 'Het gaat hier om een gezond dier en er is dus geen reden om hem te verplaatsen,' aldus Sander van Dijk van Zeehondencrèche Pieterburen. 'Wel moeten mensen zich realiseren dat het om een wild roofdier gaat. De grote ogen en het speelse gedrag doen mensen nog wel eens vergeten dat het eigenlijk de tijger van de Nederlandse kust is, met een gebit dat die vergelijking eer aan doet. Een beet van een zeehond is zeer pijnlijk en de kans op een gevaarlijke infectie is groot.'

Laat de zeehond met rust!

De Nederlandse Onderwatersport Bond (NOB) deelt de bezorgdheid over de veiligheid van zowel mens als dier. 'Duiken met zeehonden gebeurt overal ter wereld en met name in Engeland is nieuwsgierig en speels gedrag van grijze zeehonden heel gewoon. In Nederland is dit echter niet eerder voorgekomen,' aldus Desmond van Santen, beleidsmedewerker bij de NOB. 'De NOB adviseert om de zeehond met rust te laten, niet wakker te maken en niet aan te raken als dat voor je eigen veiligheid niet strikt noodzakelijk is. Overigens hebben verschillende duikers al laten weten dat de zeehond zijn interesse in mensen lijkt te verliezen.'

Geef "Happie" de ruimte

De Zeehondencrèche en de NOB vragen iedereen om hun verantwoordelijkheid te nemen. Geef "Happie" de ruimte en zoek niet zelf contact op. Op het land voelt een zeehond zich minder veilig en met name daar zal het dier zich verdedigen. Pas dus zeker op met kinderen en loslopende honden. Wees ook onder water je bewust van het feit dat de zeehond langs kan komen. Ondanks dat wij het heel bijzonder vinden dat deze zeehond de Nederlandse kust bezoekt, willen we ook voorkomen dat er vervelende en gevaarlijke situaties voor mens en dier ontstaan. Voorkomen is beter dan genezen, dus geniet van een ruime afstand van dit bijzondere beest!

Foto: Luciënne Flipsen

Nederlandse Onderwatersport Bond

www.onderwatersport.org