duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

iSeahorse - citizen science voor zeepaardjes

Gepubliceerd op

Afgelopen oktober werd iSeahorse gelanceerd door Project Seahorse: de allereerste burgerwetenschap (citizen science) website met bijbehorende smartphone applicatie voor zeepaardjes.

iSeahorse

iSeahorse.org is ontwikkeld in samenwerking met de Zoölogische Sociëteit van Londen en het John G. Shedd Aquarium en geeft iedereen, overal ter wereld de kans om een bijdrage te leveren aan het onderzoek en behoud van zeepaardjes, met simpelweg het gebruik van je computer of smartphone.

Rode lijst van bedreigde diersoorten

Zeepaardjes zijn moeilijk te bestuderen in het wild, omdat ze er erg goed in zijn om op te gaan in hun omgeving en omdat ze vrijwel overal ter wereld voorkomen. Op de IUCN Rode Lijst van bedreigde diersoorten staan elf soorten zeepaardjes als kwetsbaar aangemerkt, maar van 26 andere is niet genoeg informatie beschikbaar om hier een oordeel over te kunnen vellen. Dit betekent dat de wetenschappelijke wereld nog niet genoeg weet om de status van deze soorten te kunnen inschatten.

Met iSeahorse kan het tekort aan informatie worden opgevuld. Het project vergroot het aantal mensen dat zeepaardjes observeert van een handjevol wetenschappers naar potentieel duizenden burgerwetenschappers. iSeahorse is gebaseerd op iNaturalist, een van de grootste burgerwetenschapplatforms in de wereld.

Project Seahorse

Iedereen kan dus meedoen met iSeahorse. Het maakt niet uit of je een duiker, visser, wetenschapper, zeepaardjes-enthousiasteling of vakantieganger bent, wanneer je jouw observaties en eventuele foto's upload naar iSeahorse, draag je bij aan het vergroten van de kennis over deze schitterende diertjes en draag je bij aan de bescherming van deze soorten. De informatie die via de website en de app wordt verzameld, wordt door wetenschappers van Project Seahorse gebruikt om hun gedrag beter te begrijpen, om te verspreiding van de soorten in kaart te brengen en inzicht te krijgen in eventuele bedreigingen. Deze kennis kan vervolgens gebruikt worden om (nieuwe) maatregelen voor het behoud van zeepaardjes te treffen.

Wil je een bijdrage leveren? Ga naar de website van iSeahorse of download de iPhone-app.

iSeahorse is mede mogelijk gemaakt door Guylian Belgische Chocolade, Whitly Fund for Nature en Harmsworth Trust UK.