duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Marine pakt uit op Wereldhavendagen

Gepubliceerd op

De Koninklijke Marine toont het nieuwste en grootste marineschip Karel Doorman op de Wereldhavendagen op 5, 6 en 7 september in Rotterdam. Het thema van de Wereldhavendagen is ‘een kleurrijke haven’, in zowel letterlijke als figuurlijke zin. Onder de vlag van het koninklijk rood-wit-blauw vertelt de zeemacht wat zij doet in het belang van Nederland en in het belang van Rotterdam.

Zeven schepen van de Marine zijn aanwezig in Rotterdam. Er zijn diverse demonstraties voor het publiek. Op woensdag 3 september vaart het nieuwste en grootste marineschip Karel Doorman tussen 18:00 en 19:00 uur de Rotterdamse haven binnen. Donderdag wordt het schip door de scheepsbouwer overgedragen aan Defensie.

Medaille-uitreiking

Een belangrijke taak van de Marine is piraterijbestrijding. Op vrijdagmiddag ontvangt de bemanning van Zr.Ms. De Zeven Provinciën aan boord van de Karel Doorman de Herinneringsmedaille voor Vredesoperaties voor hun inzet tijdens de EU-anti-piraterijmissie Atalanta. De Zeven Provinciën komt rechtstreeks vanuit de wateren rond Somalië naar Rotterdam. Het schip heeft daar de afgelopen maanden patrouilles uitgevoerd voor de Somalische kust en passerende scheepvaart beveiligd tegen piraten.

Activiteiten

De Karel Doorman houdt open huis. Ook andere schepen zijn opgesteld en er zijn activiteiten op de kades. Van een impressie van het leven en werken aan boord van onderzeeboot Zr.Ms. Bruinvis en torpedowerkschip Zr.Ms. Mercuur, verhalen over de antipiraterijmissie Atalanta aan boord van Zr.Ms. Evertsen of over anti-drugsoperaties aan boord van Zr.Ms. Zeeland tot aan de werkzaamheden van de Defensie Duikgroep op duikvaartuig Hydra. Op de Parkkade is het mariniersdorp terug, waar jonge bezoekers zich kunnen laten schminken, een hindernisbaan nemen of een tochtje in een rupsvoertuig door het zand kunnen maken. Het gehele evenement wordt muzikaal omlijst door de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Zij geeft diverse optredens op de Parkkade en aan boord van de Karel Doorman. Tijdens de grote avondshow op zaterdag wordt een concert gegeven vanaf Zr.Ms. Zeeland, samen met een Rotterdamse zangeres.