duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Nederlanders maken unieke onderwater filmbeelden van bruinvissen

Gepubliceerd op

Oog in oog met de kleinste walvis in de Noordzee

Lopikerkapel, 9 november 2015 - Een grijze rug en een kleine rugvin, meer laten bruinvissen niet van zich zien. Melvin Redeker en Fiona van Doorn lagen in de Noordzee tussen de bruinvissen en maakten unieke onderwaterbeelden. Bruinvissen staan bekend als schuw. Ze ontwijken boten. Het tweetal ontdekte dat bruinvissen onder water juist heel nieuwsgierig kunnen zijn. "Ze zochten oogcontact en bewogen pijlsnel door het water. Net een kleine dolfijn," aldus Redeker.

Kleinste walvis van Nederland

Anders dan hun naam doet vermoeden, zijn bruinvissen niet bruin en is het geen vis. Het is een kleine walvisachtige. Ze hebben een sloom imago, de gemiddelde Nederlander voelt zich nauwelijks betrokken bij dit dier. Na hun bijzondere ervaring vindt de fotograaf dat niet terecht. "Ze waren razendsnel en zwommen bijna haakse bochten. Onder water zijn het speelse en nieuwsgierige dieren. Ze lijken op een kleine dolfijn", vertelt Redeker. "Op de filmbeelden zie je hoe ze zich op hun zij draaien om ons beter te kunnen bekijken. Ze maakten zelfs oogcontact."

Bruinvissen leven langs onze kust en in de Oosterschelde. Vroeger zwommen ze zelfs in onze havens, dat was voor de intrede van gemotoriseerde schepen. Ze zijn erg gevoelig voor geluid en zwemmen weg van boten. Ze zijn zo schuw dat beeldmateriaal van in het wild levende dieren onder water nauwelijks bestaat. Het enige dat van wilde bruinvissen wordt waargenomen, is een kleine rugvin. "Op onze videobeelden is de andere vijfennegentig procent van de bruinvis zichtbaar", aldus Van Doorn. Ze zijn moeilijk te bestuderen in het wild, waardoor weinig bekend is over hun gedrag. Veel onderzoek richt zich op dieren die zijn gered of dood aanspoelen.

Onderzoek in de Noordzee

Ondanks dat de Noordzee de drukste zeevaartroutes kent, is ze weinig onderzocht. Redeker en Van Doorn fotograferen, filmen en onderzoeken voor 'In de Noordzee' de onderwaterwereld en kwetsbare dieren en ecosystemen. Ze brengen deze tot leven voor volwassenen, kinderen en beleidsmakers.

De Noordzee kan alleen effectief beschermd worden als mensen een emotionele connectie hebben met onze zee. Met hun video over bruinvissen willen ze daar een bijdrage aan leveren. Ze hebben een krachtige boodschap voor de kijker. "De Noordzee zorgt voor welvaart, voedsel, zuurstof en een stabiel klimaat. Een gezonde zee is voor Nederlanders net zo goed van levensbelang als voor de bruinvis", stelt Redeker.

De kleinste walvis van de Noordzee

De Bruinvis is niet bruin en het is geen vis. Het is de kleinste walvis van de Noordzee. Beeldmateriaal van in het wild levende bruinvissen onder water is zeldzaam. Onder water zijn het speelse en nieuwsgierige dieren. Ze lijken op een kleine dolfijn. Op de filmbeelden zie je hoe ze zich op hun zij draaien om ons beter te kunnen bekijken. Ze maakten zelfs oogcontact.

De Noordzee levert ons welvaart, werkgelegenheid, voedsel en draagt bij aan een stabiel klimaat. Plankton zet CO2 om in zuurstof. Het gezond houden van dit unieke ecosysteem is van levensbelang voor de bruinvis. Maar het is vooral puur eigenbelang.

Foto en video: Melvin Redeker / In de Noordzee