duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Nieuw duikwrak in Leemslagenplas

Gepubliceerd op

Op zaterdag 12 april 2014 werd in de Leemslagenplas het wrak 'UK-JE' afgezonken als duikwrak voor sportduikers van OWSV Galathea.

Voor het afzinken kreeg Galathea toestemming van de gemeente Almelo. "We zijn ontzettend trots op dit nieuwe wrak" zegt voorzitter Bert Klasing. Het wrak ligt op ongeveer acht meter diepte: "Leuk voor zowel de geoefende als beginnende duiker" aldus de voorzitter.

UK-JE oefenobject voor beginnende duikers en de brandweer

Het UK-JE is een negen meter lang stalen casco van een motorkruiser. Het wrak is met name bedoeld voor de beginnende duiker. Het andere scheepswrak, de UK269, dat al in plas ligt, ligt voor beginnende (wrak)duikers te diep. Niet alleen startende duikers hebben plezier van dit nieuwe wrak. De lokale brandweer wil UK-JE gebruiken als oefenobject, naast het autowrak dat zij al regelmatig gebruiken tijdens oefeningen. De brandweer is derhalve nauw betrokken bij het afzinken van UK-JE.

Gestript en schoongemaakt

Het project vergde een zorgvuldige voorbereiding. Van belang is vooral dat de huidige natuur niet te lijden heeft van een wrak. Vanaf januari 2014 is een handvol leden van de club vrijwillig bezig geweest met het strippen en schoonmaken van het wrak. "We moeten natuurlijk ook zorgen dat de duikers veilig in en uit kunnen zwemmen zonder dat zij vast komen te zitten of zich bezeren" vertelt Bert Klasing.

Afgelopen zaterdag werd UK-JE eindelijk van de werkplaats naar De Leemslagenplas getransporteerd. Na een inwijdingsceremonie, door erelid Wim Boks, werd het wrak afgezonken. Hierbij kreeg Galathea onder andere hulp van de plaatselijke brandweer, Bouwbedrijf Karsten en staalbedrijf Kruiskamp.

Urker Kotter - UK269

Het is niet de eerste keer dat Galathea een schip laat afzinken in de Leemslagenplas. In november 2003 kocht de club van de Belastingdienst een uitgebrande Urker kotter, genaamd de UK269. Deze is januari 2004 tot zinken gebracht. Op de bodem van de Leemslagenplas dient deze 17 meter lange boot als duikobject én kunstmatig rif. De boot ligt op een diepte tussen de 20 en 24 meter en het dak van de kajuit bevindt zich op een meter of 15.

Leemslagenplas - unieke duiklocatie en oefenplek voor hulpdiensten

De Leemslagenplas is een zandafgraving ten westen van Almelo waaruit in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw zand is gezogen voor de aanleg van wegen en van de wijk Windmolenbroek in Almelo. Sinds het najaar van 2001 is de zandzuiger uit de plas verwijderd. De Leemslagenplas is een unieke duiklokatie in Oost-Nederland. De plas is meer dan 30 meter diep en het zicht is meestal uitstekend. De Almelose brandweer heeft in de plas een auto afgezonken, die wordt gebruikt voor oefenduiken.

Duiken in de Leemslagenplas

Duiken in de Leemslagenplas is alleen voorbehouden aan leden van OWSV Galathea. Deze vereniging heeft een ingebruikgevingsovereenkomst met de gemeente Almelo en mag hier (tijdelijk) duiken. In overleg met Galathea kunnen andere verenigingen gebruik maken van de plas, voor individuele duikers zijn er helaas geen mogelijkheden om hier te komen duiken.

Voor meer informatie, zie de website van Galathea.