duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Onderzeeboot O13, nooit teruggevonden maar niet vergeten

Gepubliceerd op

Op 3 juli herdenken ruim 200 nabestaanden met een officiële kranslegging vanaf Zr.Ms. Zeven Provinciën de slachtoffers van de Nederlandse onderzeeboot O13. Deze onderzeeboot wordt sinds de Tweede Wereldoorlog vermist en is de laatste Nederlandse onderzeeboot die nooit is teruggevonden.

Naast de aanwezige nabestaanden, zal de ceremonie worden bijgewoond door oud Minister-president, oud-Minister van Defensie en en onderzeebootcommandant Piet de Jong en de Commandant Zeestrijdkrachten, vice-admiraal Matthieu Borsboom.

Uit eerbetoon aan de vermiste bemanning van de O13 zal voor aanvang van de kranslegging, een onderzeeboot van de Koninklijke Marine, Zr.Ms. Bruinvis, symbolisch onder water duiken op de rede van Den Helder.

De Koninklijke Marine verloor in de Tweede Wereldoorlog zeven onderzeeboten. Tot op de dag van vandaag wordt nog steeds één onderzeeboot vermist op zee. Hr.Ms. O13 verliet op 12 juni 1940 de haven van Dundee om nooit meer terug te keren. Wat er gebeurd is met deze onderzeeboot en haar 34 opvarenden is tot op de dag van vandaag onzeker. Maar het hoofdstuk is zeker niet gesloten, al jaren zetten de Koninklijke Marine en het Comité Nabestaanden Onderzeeboten zich in om de vermiste onderzeeboot en haar bemanning terug te vinden.

Later dit jaar zal de documentaire ‘O13 Still on Patrol’ uitgezonden worden over de laatste tocht van de O13, haar bemanning en de zoektocht tot vandaag de dag naar de O13.