duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Onderzoek naar duiken en bloedverdunners

Gepubliceerd op

Sommige duikers gebruiken medicatie die een verhoogde bloedingsneiging veroorzaakt: "bloedverdunners". De Nederlandse Vereniging voor Duikgeneeskunde heeft een richtlijn opgesteld op basis van een inschatting welke duikers veilig kunnen duiken en welke voorzorgsmaatregelen hiervoor in acht genomen moeten worden. Goede wetenschappelijke gegevens over de invloed van deze medicatie op de duikveiligheid is echter niet beschikbaar. De DIDIH-studie (DIving with DIsorders in Hemostasis) verzamelt duikervaringen van duikers die bloedverdunners gebruiken en vergelijkt deze met duikers zonder deze medicatie.

De DIDIH-onderzoeksgroep zoekt zowel duikers die wel bloedverdunners (acenocoumarol, carbasalaatcalcium en soortgelijke) gebruiken als duikers die dit niet gebruiken. Deelname is eenvoudig: er hoeft slechts een online vragenlijst ingevuld te worden. De volgende gegevens worden gevraagd: 

  • Enkele algemene gegevens zoals leeftijd en geslacht
  • Gegevens over de duikervaring
  • Algemene gegevens over gezondheid en leefstijl
  • Indien van toepassing gegevens over gebruik van (bloedverdunnende) medicatie
  • Doorgemaakte voorvallen/incidenten/ongevallen bij het duiken, met een focus op bloedingscomplicaties

Voor meer informatie over dit onderzoek en de achtergronden, kun je terecht op de onderzoekwebsite van de NVD: www.divingresearch.org