duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Opening kreeftenseizoen 2014

Gepubliceerd op

Op donderdag 27 maart werd het nieuwe kreeftenseizoen officieel geopend. Visser Gerrie van den Hoek ving de eerste kreeft en overhandigde deze in Zierikzee aan wielrenner Michael Boogerd. Onder grote belangstelling werd de kreeft bij de vismijn in Colijnsplaat geveild voor het goede doel: in totaal werd er maar liefst € 20.000 opgehaald voor Stichting Kika. Vishandel Schuitemaker uit Katwijk heeft de kreeft gekocht.

Unieke kreeftensoort

Sinds een aantal jaren komen de kreeften ook uit de Grevelingen en het Veerse Meer, dit zijn afstammelingen van de Oosterscheldekreeft. Circa twintig kreeftenvissers zijn actief op deze wateren. Hoe verser deze Zeeuwse lekkernij gegeten wordt, des te lekkerder hij is. Oosterscheldekreeft - die kenners wel de Rolls Royce onder de kreeften noemen - wordt dan ook bij voorkeur in Zeeland gegeten; na de vangst kan de kreeft vrijwel direct geserveerd worden.

Uit wereldwijd onderzoek is gebleken dat de Oosterscheldekreeft in een vrij geïsoleerde populatie leeft. Veel kreeften sterven als gevolg van de sterke schommelingen in het zoutgehalte en de temperatuur van de Oosterschelde. De populatie wordt telkens opnieuw opgebouwd vanuit de sterke kreeften die deze schommelingen weten te overleven. De kreeftenpopulatie in de Oosterschelde heeft daardoor een andere DNA-structuur dan kreeften elders in Europa. Deze afwijkende DNA-structuur zorgt voor hun fijne en zachte smaak.

De Kring van de Oosterscheldekreeft

De feestelijke opening van het nieuwe seizoen (dat dit jaar loopt tot en met 15 juli) wordt jaarlijs georganiseerd door De Kring van de Oosterscheldekreeft. Deze kring bestaat uit gerenommeerde Zeeuwse restaurants, die de Oosterscheldekreeft als exclusief streekproduct koesteren en onderling expertise en ervaring uitwisselen.

Streng beheerd

De Oosterscheldekreeft wordt streng beheerd. Zonder vergunning is het niet toegestaan op deze dieren te vissen. Stropen wordt dan ook bestraft met hoge boetes.

Foto's: Yoeri van Es Onderwaterfotografie