duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Pas op voor zwemmersjeuk in het Bronsbergenmeer

Gepubliceerd op

De provincie Gelderland waarschuwt momenteel voor zwemmersjeuk in het Bronsbergenmeer bij Zutphen. Mensen die in aanraking komen met het water in deze plas (zwemmers, duikers, watersporters, etc.) kunnen last krijgen van een allergische reactie als gevolg van contact met de larven van een platworm.

Zwemmersjeuk (Cercariën dermatitis)

Zwemmersjeuk is het gevolg van een allergische reactie op contact met de larven van de platworm Trichobilharzia ocellata. Deze larvjes komen onder meer voor in zoetwaterplassen of -meren. Deze platworm is een parasiet die onder meer voorkomt in waterslakken. De larven proberen zich via het water te verplaatsen naar de volgende gastheer en kunnen dus op de huid van zwemmers terecht komen.

Het resultaat is een rode, bobbelige huiduitslag, die erg kan jeuken of branden. Eveneens is het mogelijk dat zwemmers hierbij hoofdpijn en koorts krijgen en in sommige gevallen zelfs misselijk worden en moeten braken. Het is echter een onschuldige, niet-besmettelijke, aandoening die vanzelf weer over gaat. Klachten houden meestal twaalf uur tot drie weken aan. Neem voor meer informatie en voor behandeladviezen contact op met je huisarts of kijk even op Thuisarts.nl.

Bronsbergenmeer

Het Bronsbergenmeer is een recreatieplas van ongeveer twaalf hectare en met diverse zandstrandjes. Eveneens is deze plas een populaire duikplaats. Het meertje wordt gepacht door de Stichting Onderwaterwereld Zutphen e.o. Duiken in deze plas is dan ook alleen voorbehouden aan duikscholen en duikverenigingen die aangesloten zijn bij deze stichting. In het Bronsbergenmeer kun je onder meer duiken langs een mooie kleiwand en is het zicht overwegend goed. Er is veel vis te zien, waaronder paling, baars en grote snoeken.

Net ten zuiden van het Bronsbergenmeer (noord) vind je het Bronsbergenmeer zuid, ook wel het Gat van Roelofs genoemd. In deze kleinere plas zitten flinke palingen, maar het zicht kan er tegenvallen.

Foto: Cornellier / CC BY-SA 3.0