duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Rode vlekken in zee zijn bloeien van de alg Zeevonk

Gepubliceerd op

De rode vlekken die afgelopen weekend voor onze kust in de Noordzee werden waargenomen, blijken volgens Rijkswaterstaat veroorzaakt te worden door een bloei van de algensoort zeevonk (Noctilula scintillans). Deze tot de dinoflagellaten behorende algensoort is niet giftig en kleurt rood door de aanmaak van het pigment caroteen ('worteltjes pigment'). Deze alg kan ook 's nachts het 'lichten van de zee' veroorzaken doordat hij een lichtflits afgeeft bij aanraking, maar dat gebeurt niet meer als de alg in een stadium komt waarin hij caroteen aanmaakt. De reden waarom de alg caroteen aanmaakt is onbekend. Zwemmen in de bloei is op zich niet gevaarlijk, maar wel kan er na afloop huidirritatie ontstaan en wij raden mensen aan zich na het zwemmen even met zoet water af te spoelen.

Algenbloeien zijn overigens een volstrekt natuurlijk fenomeen in natuurlijke wateren; zonder algen zouden vrijwel alle dierlijke vormen van leven in onze zeeën en oceanen onmogelijk zijn. Zo leven mosselen en andere schelpdieren direct van algen die zij uit het zeewater filteren. Deze schelpdieren zijn op hun beurt weer het hoofdvoedsel voor vele soorten vogels. Een alg wordt pas een 'plaagalg' wanneer een bloei ervan leidt tot dusdanig hoge concentraties, dat de bloei door de mens als negatief wordt ervaren.

De grote ongerustheid ontstond dit weekend doordat andere soorten dinoflagellaten wel degelijk giftige stoffen kunnen aanmaken, die tot ernstige ziekteverschijnselen of zelfs de dood kunnen leiden. Zwemmen is in zo'n geval overigens weer minder gevaarlijk dan het eten van schelpdieren.

Foto's: NIOZ