duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Schatkamers van de Zee bij NIOZ Yerseke

Gepubliceerd op

Het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in Yerseke opent de deuren op vrijdagavond 4 en zaterdag 5 oktober, tijdens het Weekend van de Wetenschap. Dit is een unieke gelegenheid om de Schatkamers van de Zee te ontdekken. Er zijn tal van activiteiten voor groot en klein, die inzicht geven in het werk van het NIOZ.

Zelf ontdekken

Tijdens de Open Dagen wordt het publiek uitgenodigd in de verborgen wereld van het zoute en het brakke water te stappen. Er is gelegenheid om onze proefopstellingen te bekijken, maar ook om zelf mee te doen met proefjes en discussies. Ontwerp zelf de beste kustbescherming en test deze uit in een golfslagbak. Kijk een worm in het gezicht. Verplaats je in het leven van een wadpier of een mossel. Bereken zelf hoe zeegras groeit onder zware storm of meet zuurstof in de bovenste halve millimeter van de zeebodem. Er is een schat aan ontdekkingen te doen. De NIOZ-onderzoekers geven uitleg en lichten toe waar die kennis goed voor is.

Opening

Op vrijdagmiddag verrichten de kinderen van groep acht van alle basisscholen uit Yerseke de openingshandeling en krijgen zij een voorproefje van een aantal activiteiten. Hierna is het instituut voor publiek geopend op vrijdagavond tussen 18.30 en 21.00 uur en zaterdag vanaf 10.30 tot 17.00 uur.

Activiteiten voor kinderen

Onder begeleiding kunnen kinderen deelnemen aan de ontdekkingsspeurtocht, waar een prijsvraag aan is verbonden.

Speciale gasten

Op zaterdagmiddag ontvangen wij onze Commissaris van de Koning in Zeeland, drs. J.M.M. Polman en andere bestuurlijke genodigden voor een kennismaking met onze directie en het instituut tijdens een uitgebreide rondleiding.

Wereldwijd toponderzoek

Het NIOZ verricht wetenschappelijk onderzoek aan kusten en oceanen over de hele wereld. De vestiging in Yerseke is bijzonder thuis in de Delta, Waddenzee en Noordzee, maar de blik reikt verder om te begrijpen hoe zeeën en oceanen functioneren. Onderzoekers kijken vanuit satellieten naar de kust, maar evengoed door een elektronenmicroscoop naar een enkele bacterie. Het onderzoek achterhaalt hoe het 'systeem aarde' werkt: hoe wordt het klimaat geregeld en welke rol speelt de zee daarin? Hoe werken stromingen samen met microscopische algjes om koolzuurgas uit de lucht op te nemen? Wat is het verband tussen bodembacteriën en verzuring van de oceaan? Maar het NIOZ kijkt ook hoe de natuur reageert in een veranderlijke wereld. Hoe werken planten, dieren, golven, stroming en slib samen om het landschap van de kust te vormen? Hoe reguleren algen de voedingsstoffen in de oceaan? Hoe verzekert de natuur zich tegen onverwachte schokken of langzame klimaatveranderingen?

Het NIOZ heeft laboratoria, schepen en apparatuur om metingen en experimenten te doen. Onderzoekers van over de hele wereld komen naar Yerseke om aan dit onderzoek deel te nemen. Het instituut vertaalt die kennis in wiskundige modellen en in theorieën, maar ook in praktische toepassingen. Wie begrijpt hoe schorren zichzelf vormen, kan ook uitzoeken hoe zij beter de kust kunnen beschermen. Wie heeft onderzocht hoe algen groeien, kan ze beter kweken. Het NIOZ vertaalt kennis in kunde en draagt zo bij aan innovatie en aan verstandig beheer van de zee.

Weekend van de Wetenschap

Het eerste weekend van oktober is het Weekend van de Wetenschap. In het hele land zijn tal van activiteiten in het teken van wetenschap en technologie. 'Schatkamers' is dit jaar het thema van het jaarlijks terugkerende Weekend van de Wetenschap.

Praktische informatie open dagen 'Schatkamers van onze Zee'

Openingstijden: vrijdag 4 oktober 2013 18.30 - 21.00 uur, zaterdag 5 oktober 2013 10.30 - 17.00 uur

Adres: Korringaweg 7, 4401 NT Yerseke
Tel.: 0113-577300

Auto’s kunnen geparkeerd worden op ons parkeerterrein en het parkeerterrein bij "De Zaete" (volg instructies medewerkers en de borden). Fietsen vinden een plaatsje in onze fietsenstalling. Voor het openbaar vervoer verwijzen wij naar de diverse routeplanners.