duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Sepiarekjes bij de Bergse Diepsluis

Gepubliceerd op

Vorige week konden we melden dat de eerste sepia van 2016 is gezien: duikers van duikcentrum Moby Dick doken bij duiklocatie Kurkenol om daar onder meer de welbekende sepiarekjes te plaatsen en werden verrast door de eerste zeekat van dit jaar. Afgelopen maanden hebben een paar bevlogen duikers ook nieuwe rekjes geplaatst bij de Bergse Diepsluis.

Sepia Project Bergse Diepsluis

Tijdens een tweetal duiken bij laag en opkomend water onder barre omstandigheden zijn een hele rits bamboestokken geplaatst. Je kunt de sepiatentjes bij de Oesterdam makkelijk terugvinden, als je via de duiktrap het water in gaat en naar rechts (richting het noord-oosten) duikt. Vanaf ongeveer 20 meter van de trap vandaan staat elke tien meter een rekje. De sepiarekjes zijn zo geplaatst, dat ze met laag water op ongeveer zeven meter diepte en bij hoog water op ongeveer tien meter diepte staan. Alle rekjes staan dus op dezelfde diepte. Heb je er eentje gevonden? Blijf dan op die diepte, zwem rustig verder en kijk ondertussen goed om je heen of je de volgende al ziet of wellicht in de buurt bent van sepia's! Klik hier om een overzichtskaartje te downloaden.

Geef elkaar en de sepia's de ruimte

Denk er aan: sepia's zijn door duikers geliefde dieren en veel mensen zullen dan ook de kans grijpen om de komende tijd oog in oog te komen staan met deze schitterende inktvissen. Het kan dus druk zijn op de verschillende duikstekken in de Oosterschelde, zeker op locaties waar de sepiarekjes van het Sepia Project zijn geplaatst. Gun elkaar de ruimte en de mogelijkheid om het schouwspel gade te slaan en geef uiteraard de dieren zelf voldoende ruimte om hun gang te gaan.

Lees hier het verslag van John Landa over het plaatsen van de sepiatentjes.

Sepiastokken plaatsen Bergsediepsluis

Lia v. N in actie bij het zetten van de stokken

Geplaatst door John van Nieuwenhuizen op maandag 18 april 2016

Foto's: Yoeri van Es Photography