Sepia’s bereiken Nederland bijzonder vroeg
Afgelopen vrijdag zijn de eerste sepia's in de Oosterschelde gezien. Door de zachte winter en het vroege voorjaar zijn de tienarmige inktvissen dit seizoen erg vroeg. Meestal wordt de eerste zeekat, zoals de sepia ook wel wordt genoemd, pas in mei gespot.
Ladies&gents: we've got him! De eerste #sepia van het seizoen! Vrijdag gevonden door @bart_braun bij #Zuidbout. http://t.co/QxVZ7Ru3JU
— Duikplaats.net (@Duikplaats) April 14, 2014
Paaien en dan pas sterven
Als de Oosterschelde de perfecte temperatuur voor de sepia's heeft bereikt, zo'n 12 graden Celsius, komen de zeekatten weer massaal naar de Oosterschelde toe. Ze zijn hier om te paren, hun eieren af te zetten en te verzorgen, én om er uiteindelijk te sterven.
Het vrouwtje zet de eitjes af, iets dat soms wel een hele dag kan duren. Ondertussen beschermt het mannetje zijn vrouwtje tegen de voortplantingsdrang van concurrerende mannetjes. Wanneer de twee- tot driehonderd eitjes zijn afgezet trekt het mannetje terug naar warmer water. Het vrouwtje sterft meestal vrij snel nadat ze de eitjes heeft gelegd.
@zeeland_duiken de foto is ruk, maar 't beest is zeker geen sepiola. Vrijdagmiddag bij Zuidbout op 6-7 m pic.twitter.com/jEHqAFq6DW
— Bart Braun (@bart_braun) April 14, 2014
Bart Braun zag vrijdag 11 april de eerste gedocumenteerde sepia bij duikstek Zuidbout.
Na ongeveer acht weken komen de eieren uit, waarna de ongeveer één centimeter kleine diertjes een beschut plekje in het zand zoeken om verder te groeien. Daarna trekken ze naar open zee.
Voor veel sportduikers is de komst van de sepia's het startschot en meteen ook het hoogtepunt van het duikseizoen. De sepia's hebben tijdens de paring namelijk een prachtige kleur, waardoor het een spectaculair gezicht is om deze beesten van dichtbij te zien. Het zal dan ook deze maand weer behoorlijk druk worden in de Oosterschelde.
Gun de zeekatten hun rust en ruimte
Hoewel sepia's zich weinig aantrekken van mensen, verzoekt de Nederlandse Onderwatersport Bond duikers om afstand te houden en de dieren niet aan te raken. Als het te druk wordt onder water, ga dan naar alternatieve duiklocaties rond de Oosterschelde waar de sepia's ook te zien zijn. Het is bijzonder dat de zeekatten helemaal naar Zeeland komen om zich voort te planten: gun de dieren hun privacy!
Foto 1: Bart Braun
Foto 2: Luc Rooman (archief)