Sharkatag - 40 haaien, drie roggen
Vorige week was het dan eindelijk zo ver, het evenement waar elke sportvisser stiekem van droomt: Sharkatag. Ik was al vroeg vertrokken richting Neeltje Jans om op tijd in de haven aanwezig te zijn en was ingedeeld op het leuke gele schip "Pirate II". Hier werd ik meteen vriendelijk ontvangen door de kapitein en zijn bemanningslid. Na een korte briefing van Sportvisserij Nederland en de kapitein was het tijd om uit te varen.
Hengelen naar haaien
Rond een uur of negen vertrokken we door de sluizen richting onze visstek. Het was maar een kleine vier minuutjes varen, het weer was immers te ruig om ver uit de kust te gaan, dus we bleven vlak voor de Oosterscheldekering liggen. Het was een gezellige boel aan boord: een verslaggever van Omroep Zeeland, de organisatie van Sportvisserij Nederland en een bende sportvissers. Er werd voornamelijk gevist met steekzagers, maar enkele hengels werden ook opgetuigd met wat makrelen, mocht die ene ruwe haai dan toch voorbij zwemmen...
Het duurde niet lang voordat we beet hadden: de eerste haai die gevangen werd, was een gevlekte gladde haai van zo'n 70 cm. Het was de eerste keer in mijn leven dat ik zo'n beest zag, wat indrukwekkend! Het zijn prachtige dieren, niet te geloven dat dit zomaar te vinden is in onze eigen wateren. De haai werd opgemeten, voorzien van een merk ('tag') en voorzichtig teruggezet in zee.
Nog geen uurtje later was het mijn beurt. Na een flinke dreun op de top van mijn hengel twijfelde ik even of het toch echt was wat ik zag. Ja hoor! Mijn hengel stond ineens wel heel krom, en voordat ik het wist was ik in gevecht met een echte haai. Ze zijn best sterk, al was het beestje wat ik aan boord hees maar 73 cm. Ik mocht mijn 'eigen' haai opmeten, snel wat foto's maken en zelf terugzetten in zee.
40 gevlekte haaien en drie roggen
Die dag werden er in totaal 40 gevlekte gladde haaien gevangen en drie pijlstaartroggen, waarvan één op de Pirate II. Dat was even uitkijken geblazen met die giftige stekel. Roggen werden niet getagd, maar direct teruggezet.
Sportvisserij Nederland hoopt met dit onderzoek een beeld te krijgen van de verspreiding en het gedrag van deze mooie dieren. Als een haai wordt teruggevangen met een merkje, worden het nummer en de locatie genoteerd en zo kan bepaald worden waar de haai zich bevindt en of hij is 'verhuisd'. Haaien hebben helaas nog steeds het imago van enge, bloeddorstige dieren, maar gelukkig kan onze Nederlandse haai geen kwaad. Sterker nog, velen zijn blij met het feit dat dit dier zich steeds vaker in onze wateren laat zien: het is een prachtige waarneming voor duikers en een bijzondere ervaring om oog in oog te staan met dit machtige beest!