duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Sokken, zwemkleding en tapijt helpen onze Noordzee schoonmaken

Gepubliceerd op

Tilburg/Leiden – Zo’n 10% van het afval in zee bestaat uit verloren visnetten. Ze worden ook wel spooknetten genoemd omdat ze eeuwenlang intact blijven en nog veel slachtoffers maken zoals vissen, dolfijnen, schildpadden, krabben en zeehonden. Die raken er in verstrikt en sterven, langzaam en geheel onnodig. Healthy Seas vist oude spooknetten op en maakt er nieuwe producten van. Hiervoor is een crowdfunding campagne gestart.

Dieren redden van de verdrinkingsdood

Het opvissen van verloren netten kost geld, daarom heeft Healthy Seas een crowdfunding campagne gelanceerd. Het doel is om minstens 15.000 euro op te halen waarmee zo’n 10.000 kilo aan spooknetten uit de Noordzee gehaald kan worden. Hiermee worden duizenden dieren van de verdrinkingsdood gered.

Schone en gezonde Noordzee

Rob Wolters, één van de oprichters van het Healthy Seas initiatief, zegt: "De meeste spooknetten zijn een erfenis uit de vorige eeuw. Tegenwoordig wordt er door de Nederlandse en Belgische beroepsvisserij gelukkig veel zorgvuldiger met visnetten omgegaan. Een netvrije Noordzee is essentieel voor de al zwaar aangetaste natuur in deze zee, maar draagt ook bij aan onze eigen veiligheid en gezondheid. Ieder jaar raken boten, duikers en zelfs zwemmers verstrikt in oud vistuig. Het plastic en de zware metalen aan de netten vergiftigen het water. Gezamenlijk kunnen we zorgen voor een schone zee en meehelpen aan een groene economie met eerlijke producten."

Afval bestaat niet

De visnetten uit zee worden gerecycled tot nieuwe nylon garen waarmee Healthy Seas aan wil tonen dat afval als grondstof kan dienen voor nieuwe producten. Van de gerecyclede visnetten wordt namelijk zwemkleding, tapijt, en de unieke Healthy Seas sokken gemaakt. Omgerekend levert 10 ton spooknetten ongeveer 200.000 paar sokken op! Deze sokken zullen dit jaar ook te koop zijn in Nederland.

Doneer en ontvang unieke producten!

Iedereen kan nu zijn of haar steentje bijdragen aan het schoonmaken van onze prachtige Noordzee en het voorkomen van de onnodige dood van duizenden dieren. Help Healthy Seas zo snel mogelijk het doelbedrag te halen door vandaag nog een donatie te doen. In ruil krijgt een donateur speciale producten en arrangementen aangeboden.

Campagne-pagina: Oneplanetcrowd.com

Foto's: door Healthy Seas en Cor Kuyvenhoven

Healthy Seas

healthyseas.org

YouTube