duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

TODI indoorduikbassin in België officieel geopend

Gepubliceerd op

Indoor duik- en snorkelcentrum laat waterliefhebbers duiken tussen 2.200 tropische vissen

Afgelopen vrijdag opende TODI, het eerste indoor duik- en snorkelcentrum met tropische zoetwatervissen in Europa, haar deuren. Met 6.200.000 liter zoet water en 2.200 tropische zoetwatervissen, is het ook meteen het grootste indoorduikbassin van België. Waterliefhebbers kunnen er vanaf nu duiken of snorkelen in een overdekt en verwarmd duikbassin. TODI is een unieke recreatieve en toeristische attractie met een bovenregionale uitstraling. Het duikcentrum zal Limburg versterken als een “all weather” vakantiebestemming en moet de vrijetijdseconomie in Limburg een belangrijke boost geven.

Indoorduikcentrum

Het indoorduikcentrum TODI is een van de paradepaardjes van de recreatieve component op de be-MINE site in Beringen. Het gaat om een unieke duikbeleving in een overdekt en verwarmd duikbassin met een doormeter van 36 meter, een diepte van tien meter en 6.200.000 liter water. De fauna zal centraal staan met in totaal 2.200 kleurrijke, tropische zoetwatervissen. Vrijdag 28 oktober opende TODI officieel haar deuren en vanaf nu kan iedereen snorkelen of duiken naar hartenlust in het eerste indoor duik- en snorkelcentrum van Europa.

Een voorsmaakje - 12 dagen voor opening.

Geplaatst door TODI - The Ultimate Diving Experience op zondag 16 oktober 2016

‘Het duikbassin is onderverdeeld in verschillende thema’s. Zowel de diversiteit in fauna als de mogelijkheid om te grotduiken zorgen voor een aparte ervaring. Het wrakduiken verwijst dan weer naar het mijnverleden in de streek. Deze drie thema’s krijgen telkens gestalte in de vorm van verschillende decorelementen’ zeggen Dirk Heylen en Wouter Schoovaerts, CEO’s TODI.

Zoetwaterdecors

Tussen de verschillende decorelementen werden luchtgordijnen aangebracht om ze van elkaar te scheiden. Deze luchtgordijnen zijn tevens een knipoog naar de slogan ‘Oxygen for growth’ van LRM, die dit uniek project mogelijk maakt. “De totale investering voor het duikcentrum bedraagt negen miljoen euro, waarvan drie miljoen afkomstig is uit het SALK. Het project is goed voor dertig directe nieuwe banen. be-MINE neemt de volledige projectontwikkeling voor haar rekening waarna LRM het vastgoed in portefeuille neemt en in concessie geeft aan uitbater TODI. Wij willen met deze gedurfde investering een unieke recreatieve bestemming creëren en zijn ervan overtuigd dat dit kan binnen een rendabele context”, zegt Stijn Bijnens, CEO LRM.

Vrijetijdseconomie boost geven

Todi is een unieke weersonafhankelijke attractie met een bovenregionale uitstraling. Ze heeft alle potentieel om de vrijetijdseconomie in Limburg een extra boost geven. “Ik zie in de vrijetijdseconomie nog heel wat mogelijkheden om bijkomende jobs te creëren in de provincie Limburg. Tewerkstelling creëren, met bijzondere aandacht voor laaggeschoolden, is één van de uitdagingen in het kader van SALK. TODI zal een magneet zal worden voor duikliefhebbers in een straal van 200 kilometer en zal heel wat toeristen, duik- en snorkelliefhebbers aantrekken. Het project zal Limburg versterken als vakantiebestemming”, zegt de heer Steven Vandeput, minister van Defensie en Ambtenarenzaken die als fervent duikliefhebber het bad officieel mocht induiken.