duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Uitbreiding van parkeerplaats Kerkweg Den Osse

Gepubliceerd op

De gemeente Schouwen-Duiveland wil op korte termijn de duikerparkeerplaats Kerkweg Den Osse uitbreiden. Reden hiervoor is het al jarenlange tekort aan parkeerplaatsen op deze favoriete duikstek. Hierdoor parkeerden veel duikers op hoogtijdagen langs de weg, waar een parkeerverbod geldt. Het gevolg was, dat veel bezoekers werden bekeurd. Dat was een doorn in het oog van duikinstructeur Teun Schoemaker van Duikcentrum de Grevelingen.

Gemeente lost nijpend gebrek aan duikerparkeerplaatsen op

Begin 2012 ging hij in gesprek met het college van B&W. "Daarbij had ik gelijk een uitermate prettige gesprekken met wethouder Wim Stouten", aldus Teun Schoemaker, die vindt, dat de gemeente enerzijds en de bedrijven in de toeristensector op het eiland anderzijds elk jaar weer hun best doen om toeristen, waaronder duikers naar Schouwen-Duiveland te halen. "Op het moment, dat de duikers komen, is er niet of niet voldoende infrastructuur en worden zij bekeurd. Dat kan en mag niet het beleid zijn. Het tekort aan parkeerplaatsen op deze duikplaats bestaat al meer dan anderhalve decennia", aldus het betoog dat Teun Schoemaker onder ogen van het gemeentebestuur bracht.

Toen er begin 2013 weer werd bekeurd, zwengelde hij de zaak weer aan bij wethouder Stouten. Hij vond een gewillig oor. Het college stopte de bekeuringen en ging over tot waarschuwingen. Tegelijkertijd huurde Duikcentrum de Grevelingen een grasland tegenover de duikerparkeerplaats om voorlopig voor het seizoen 2013 de nood op te lossen. Op hetzelfde moment werd actie ondernomen om tot uitbreiding te komen. Daarin werden de duikcentra in Scharendijke, de Dorpsraad, de Nederlandse Onderwatersportbond (NOB) en de eigenaar van de horecagelegenheid ter plaatse betrokken.

In een paar overlegrondes hebben alle partijen de wensen en noodzakelijkheden bekeken en besproken. Daaruit is een plan ontstaan waarbij de parkeerplaats in westelijke richting wordt uitgebreid en komen er een omkleed- en sanitaire voorziening. Ook wordt de mogelijkheid om te water te gaan uitgebreid, waarmee - zeker op drukke dagen - meer duikers makkelijker te water kunnen. Schoemaker is zeer te spreken over de voortvarendheid, waarmee de gemeente dit probleem heeft aangepakt. "Een prima contact, nakomen van toezeggingen en snel gehandeld. Wat mij betreft een dikke pluim voor de gemeente", aldus de duikinstructeur van Duikcentrum de Grevelingen. Inmiddels is het project aanbesteed en is de verwachting, dat de vernieuwde parkeerplaats en faciliteiten in het voorjaar van 2014 wordt opgeleverd.