duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Water beleven tijdens Week van Ons Water

Gepubliceerd op

Scheldestromen organiseert gratis wateractiviteiten voor Zeeuwen

Vanaf 12 tot en met 21 mei 2017 is het de nationale Week van Ons Water. Het thema is water in en om het huis. Op diverse plaatsen in het land vinden er publieksactiviteiten plaats. Waterschap Scheldestromen organiseert colleges, rondleidingen, excursies en een brakke beestjesles. Vooraf aanmelden is verplicht, deelname is gratis.

Wandelen langs de watergang

Een excursie waarbij je langs de oevers van de Domburgsche Watergang wandelt. Enkele jaren geleden is deze waterloop fors verbreed om meer water te kunnen bergen. Tijdens de wandeling vertelt een waterschapper over het waterbeheer en de natuurvriendelijke oevers. De trekvlotjes maken de wandeling extra leuk.

  • Vrijdag 12 mei van 14.00 tot 15.30 uur, Middelburg

Open gemalen

Op zaterdag 13 mei stellen we twee poldergemalen met vispassage open. Bij deze gemalen zijn medewerkers van het waterschap aanwezig voor tekst en uitleg. Ook worden op vaste tijdstippen de fuiken gelicht. Aanmelden is niet nodig! Interessant voor volwassenen en kinderen.

  • Zaterdag 13 mei van 10.00 tot 16.00 uur, Gemaal Schore (Schoorse zeedijk, Kapelle)
  • Zaterdag 13 mei van 10.00 tot 16.00 uur, Gemaal Loohoek (Schelphoekseweg, Poortvliet)

Rondje riool

Hoe ziet een rioolwaterzuivering er eigenlijk uit? Rondje riool is een rondleiding op zo’n zuivering. Ervaar hoe het rioolwater binnenkomt, gezuiverd wordt en weer schoon de natuur in gaat. Interessant voor volwassenen. Het rondje riool is mogelijk op drie verschillende dagen en locaties.

  • Maandag 15 mei van 10.15 tot 12.00 uur, rioolwaterzuivering Willem Annapolder, Kapelle
  • Dinsdag 16 mei van 10.15 tot 12.00 uur, rioolwaterzuivering De Verseput, Kerkwerve
  • Donderdag 18 mei van 10.15 tot 12.00 uur, rioolwaterzuivering Oostburg

Brakke beestjesles

Een leerzame en leuke buitenactiviteit. De Zeeuwse sloten bevatten vooral brak water. Maar wat leeft er eigenlijk onder water? Met een waadpak, schepnetje en microscoop kunnen kinderen dit ervaren. Voor kinderen van minimaal 6 jaar en in bezit van zwemdiploma A. Er zijn twee tijdstippen beschikbaar.

  • Woensdag 17 mei van 14.00 tot 15.30, gemaal Poppekinderen (tussen Middelburg en Veere)
  • Woensdag 17 mei van 16.00 tot 17.30, gemaal Poppekinderen (tussen Middelburg en Veere)

College dijkveiligheid

Hoe veilig wonen we achter de Zeeuwse dijken en duinen? Tijdens dit laagdrempelige college vertellen jonge waterschappers over superstormen, overstromingen en dijken in de breedste zin van het woord. Hebben inwoners enig idee hoe hoog of laag ze zelf wonen? Interessant voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar.

  • Woensdag 10 mei van 19.30 tot 21.00 uur, gemeentehuis Tholen
  • Dinsdag 16 mei van 19.30 tot 21.00 uur, waterschapskantoor Terneuzen

In oktober 2017 wordt het College ook in Middelburg, Goes en Zierikzee georganiseerd.

Aanmelden is verplicht!

Aanmelden voor een van de activiteiten kan via communicatie@scheldestromen.nl. Vol=vol! Op www.scheldestromen.nl/weekvanonswater staan alle activiteiten ook genoemd. Voor de open gemalen is aanmelding niet nodig.

Ons water

Uit onderzoek blijkt dat het waterbewustzijn bij Nederlanders gering is. Weinig mensen weten wat er bij komt kijken om ons land droog en bewoonbaar te houden. De Week van Ons Water is een initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, Rijkswaterstaat, waterschappen, provincies, gemeenten, waterbedrijven en watermusea om met een gezamenlijk aanbod van publieksactiviteiten mensen bewuster te maken van het waterbeheer in Nederland. Op www.weekvanonswater.nl is te zien welke activiteiten alle waterpartners organiseren.

Foto: Sebastian We / CC BY 2.0

Waterschap Scheldestromen

www.scheldestromen.nl