Wereldwijd aandacht voor bedreigde onderwaterwildernis
Het gaat slecht met de onderwaterwildernis. Veel vissoorten worden met uitsterven bedreigd. Trekvissen als zalm en paling hebben zowel de zee als zoet water nodig om te overleven. Hun trek van zout naar zoet en omgekeerd lukt nu vaak niet omdat er veel dammen en sluizen langs de kust en in de rivieren aanwezig zijn. Daarbij komt nog eens dat deze ramp onzichtbaar is voor mensen - het gebeurt allemaal onder water. Met World Fish Migration Day wordt op zaterdag 21 mei wereldwijd op 400 locaties door 1.500 organisaties en mensen aandacht besteed aan vismigratie. En Nederland is voorloper.
Toenemende visconsumptie
Trekvissen als zalm, paling, spiering en steur hebben het wereldwijd moeilijk. Dit is slecht nieuws voor mensen en ook voor de natuur. De visconsumptie neemt wereldwijd toe maar de vispopulaties kunnen zich niet herstellen omdat de paaigronden niet bereikbaar zijn door dijken, dammen en sluizen, de rivier te vervuild is of er te veel gevist wordt. Voor landen als Vietnam en Cambodja is dat desastreus omdat vis daar geen luxe product is maar een zeer belangrijk onderdeel van het dagelijkse menu.
Afgesloten delta
Voor Nederland is het niet anders. Onze delta is grotendeels afgesloten van de zee waardoor vissen als zalm, zeeforel, paling en steur er niet meer kunnen komen. In het IJsselmeer is nu nog slechts 1% van de palingpopulatie aanwezig die er nog niet zo lang geleden was. En de speciale steurmarkten, voor het steurvlees en de kaviaar, die er eerder in Groningen en Rotterdam waren, zijn al lang uit ons geheugen verdwenen.
Aandacht voor vismigratie
“Op World Fish Migration Day wordt op 400 locaties door 1.500 organisaties wereldwijd aandacht besteed aan de problemen en oplossingen voor vismigratie. Dit evenement laat zien dat het tijd wordt om de migrerende vissen en hun leefgebied beter te beschermen tegen het ongebreideld exploiteren van ons natuurlijk erfgoed”, zegt Herman Wanningen, directeur van de World Fish Migration Foundation.
Dit initiatief is in Nederland ontstaan en wereldwijd overgenomen. In Nederland worden dan ook op maar liefst 50 evenementen door lokale organisaties georganiseerd. De Afsluitdijk is het Europese hoofdkantoor van WFMD. High lights zijn de openluchtprojectie van Open Haringvlietsluizen op de avond van vrijdag 20 mei en op 21 mei, de Wereldvismigratiedag zelf, de opening van de vispassage bij Den Oever, de officiële lancering van het project de Vismigratierivier bij Kornwerderzand en de onthulling van de Happy Fish door TV Boswachter Arjan Postma.
Voor meer informatie: www.worldfishmigrationday.com & www.facebook.com/WorldFishMigrationDay
Foto: Zalm door Roger Tabor (USFWS) / CC BY 2.0