De zeedahlia-tour op de Kerkweg
Een zeedahlia is een prachige verschijning onder het wateroppervlakte en is mede dankzij zijn standvastigheid een geliefd model voor fotografen. Deze fotogenieke anemoon (of liever gezegd bloemdier) is geen algemene soort aan de Nederlandse kust. In de Oosterschelde zijn er wel plekken waar je deze mooie verschijning kunt tegenkomen, in de Grevelingen moet je beter zoeken. Er is echter één stek waar je meerdere exemplaren van deze dodelijke bloem makkelijk kunt vinden.
Eén duikstek, zes acht negen zeedahlia's
Die duikstek is de Kerkweg in Den Osse. Elke zomer maak ik hier behoorlijk wat duiken voor de duikschool. In de afgelopen acht jaar zijn dat ruim 570 duiken op alleen deze locatie geweest. Deze duiklocatie is zo gevarieerd, dat van verveling geen sprake is. Ook dit weekend liet ik me weer verrassen, met een spontane ontmoeting met de zesde zeedahlia die je hier kunt tegen komen.
Anemonen op de Kerkweg
Zes Acht Negen van deze anemonen op de Kerkweg dus. Tenminste, zes stuks die ik tot nu toe tegen ben gekomen. Het kan natuurlijk zomaar dat er nog meer te vinden zijn. Weet iemand overigens meer plekken met zeedahlia's in de Grevelingen? Ik zal proberen uit te leggen waar je deze zes 'onderwaterbloemen' kunt vinden.
Boeketje bloemen
Jeanette Kamphuis filmde in de winter van '14 - '15 een aantal zeedahlia's op de Kerkweg.
Plateau voor de steiger
Parallel aan de dijk loopt een plateau dat maximaal zo'n drie meter diep is. Rondom de steiger heb je aan de westkant van het plateau allemaal stenen op de rand liggen (die vormen een kleine drempel) en aan de oostkant liggen er grote betonnen platen, die flink begroeid zijn.
De eerste zeedahlia ligt op ongeveer 2,5 meter diepte, vlakbij de steiger. Je kunt deze tegenkomen als je een paar meter oostelijk van de steiger wegzwemt richting het noorden. Dit is een kleine, witte zeedahlia, die op de bodem tussen de oesters zit.
Verderop op het plateau, iets oostelijker en verder naar het noorden, zit op een 3,6 meter een kleine rode zeedahlia. Deze zit eveneens tussen de oesters. Als je vanaf de steiger recht naar het noorden zwemt en vervolgens op een diepte van 3,6 meter naar het oosten zwemt, moet je 'm tegen komen.
Rand van het plateau
De volgende twee dahlia's zitten op de schuine wand van het plateau, oostelijk van de steiger. Beide zitten op ongeveer 5,6 meter diepte. De rand wordt hier gevormd door de betonnen platen die de bodem bedekken. Vertrek je vanaf de steiger, zwem dan naar de rand, daal af naar ongeveer vijf meter en zwem naar het oosten. De eerste zeedahlia is kleiner dan de tweede. Beide zijn rood van kleur en zitten naar schatting zo'n 15 meter uit elkaar.
Zeedahlia's bij de reefballs
De vijfde zeedahlia is makkelijk te vinden en veel mensen komen deze tegen. Dit is de grote witte dahlia die op de meest westelijke reefball zit. Wanneer je niet zo goed bekend bent met deze duikstek en persé deze dahlia wil zien, kun je via de oppervlakte zwemmen naar het kleine oranje boeitje, net noord-oostelijk van de steiger en via de ketting afdalen. Anders zwem je onderwater naar het kunstrif toe. De meest westelijke reefball is eveneens de grootste (en dus degene met de boei er aan vast). De zeedahlia zit aan de zuidkant, in een gat halverwege de bol.
Met de locatie van de zesde zeedahlia heb ik altijd wat moeite. Het is meer geluk dan wijsheid wanneer ik deze vind. Je komt er ongeveer zo. Volg de reefballs naar het oosten. Ongeveer halverwege liggen de ballen in een bochtje en lijkt er een gat te vallen in de rij. Vanaf hier ga je naar het noorden. Je zwemt dan haaks op een aantal rijen golfbrekers (dit zijn rijen betonnen platen die tegen elkaar aan staan). Bij de tweede of derde rij (hier gaat het bij mij altijd mis) zwem je vervolgens naar het westen. Je vindt dan op ongeveer 9,2 meter een rode dahlia, precies op de top van zo'n golfbreker. Update: halverwege de reefballs ligt een vierkante steen. Zwem vanaf hier naar het noorden en volg de derde golfbreker naar het westen.
De zeedahlia-tour
Op deze duikplaats kun je dus best een leuk tochtje maken langs alle zeedahlia's. Het is af en toe best even zoeken. Afhankelijk van het zicht, andere duikers en of de dahlia's hun tentakels hebben ingetrokken, kom je ze wel of niet tegen. Maar het zijn mooie en opvallende verschijningen onderwater, die je niet op veel andere plekken makkelijk tegen komt. Wellicht een leuke missie voor de volgende duik op de Kerkweg?
Update: Bonus-zeedahlia
Volgens onderwaterfotograaf Yoeri moeten er zelfs zeven zeedahlia's te vinden zijn op de Kerkweg. De zevende dahlia is een hele kleine rode op ongeveer 15 meter diepte, op de schuine wand achter de reefballs. We gaan weer verder speuren!
Update 2: Zeedahlia acht!
Paul tipte ons de achtste zeedahlia op deze duikstek. Deze vind je op twee meter diepte, ongeveer 200 meter ten westen van de steiger en is eveneens rood van kleur.
Update 3: Zeedahlia negen!
Afgelopen zondag 5 juli 2015 ontdekten we de negende zeedahlia op deze duikstek, wederom een witte! Je vindt 'm ten westen van de steiger (pak 'm beet op 60 meter afstand) op ongeveer 2,4 meter diepte, verscholen tussen een paar Japanse oesters.
Weet je nog een zeedahlia te vinden of heb je een betere omschrijving voor de plek van een van de zes genoemde anemomen? Reageer dan hieronder of stuur een mail naar info@duikplaats.net.
Foto's onder meer van Yoeri van Es Onderwaterfotografie.
Meer foto's van zeedahlia's zien? Bekijk dit fotoalbum!