duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Expeditie Noord, 200 zeemijlen van Nederland

Gepubliceerd op

Duikexpeditie verkent verre Nederlandse natuurgebieden en wrakken op de Noordzee

Stichting Duik De Noordzee Schoon vertrekt vanavond voor de elfde duikexpeditie op de Noordzee. Deze tiendaagse reis, Expeditie Noord, 200 zeemijlen van Nederland, staat in het teken van het ontdekken van mariene grensgebieden met andere landen die aan de Noordzee liggen en waar nooit eerder is gedoken. Dertig zeer ervaren sportduikers verzamelen zoveel mogelijk biologische en archeologische gegevens op twintig locaties, verwijderen afval (met name spooknetten, lood, vishaken en kunstaas), fotograferen en filmen.

Grootste natuurgebied van Nederland

"Met deze expeditie willen wij de Noordzee, Nederlands grootste natuurgebied, onder de aandacht brengen van alle burgers", expeditieleider Ben Stiefelhagen.

Het expeditieschip de Cdt. Fourcault vaart eerst naar de Bruine Bank waar een pilot wordt gestart met een fotogrammetriescan: een methode om wrakken goed in beeld te krijgen. Vanaf daar vaart het team door naar biologisch interessante grenslocaties met Engeland, waaronder de Klaverbank, waar eerder grote bijzondere soorten werden waargenomen. Verder wordt gedoken op twee gezonken productieplatforms.

Biodiversiteit

Kaartje Expeditie Noord, 200 zeemijlen van NederlandDe volgende bestemming wordt het uiterste noordelijke puntje van Nederland boven de Doggersbank. Hier wordt gedoken op nog niet door duikers in beeld gebrachte locaties. Hier verwachten ze helder water (tot 25 meter) wat ten goede kan komen aan het foto- en filmmateriaal dat kan bijdragen de Noordzee in de harten van de mensen te sluiten, een belangrijke doelstelling van beide stichtingen. Ook hoopt het team hier bijzondere of nieuwe dier- en algensoorten waar te nemen. Na de Doggersbank bezoekt de expeditie de Gasfonteinen voor een diepe duik. Een gebied dat niet op de politieke agenda staat en waar nooit eerder is gedoken, maar waar na bodemonderzoek (vanaf een schip) een interessante biodiversiteit wordt verwacht. Het staat bekend als een lokaal rijker en productiever ecosysteem.

Vervolgens duikt het team op wrakken in het Friese Front en de Centrale Oestergronden. Eerdere duiken wezen uit dat de bodem hier zeer slibachtig kan zijn, wat betekent dat het bodemleven hier anders is dan in de andere gebieden.

Onderzeeboot Hr. Ms. O13

Het duikteam hoopt met het duiken op onbekende plaatsen hoger in het noorden ook verder te komen met het zoeken naar de vermiste Hr. Ms. O 13, de laatste nog niet teruggevonden Nederlandse onderzeeboot. Sinds juni 1940 ligt het wrak ergens op de bodem van de Noordzee. Wat er precies met de O13 is gebeurd is nog steeds een mysterie.

“Stichting De Noordzee steunt deze waardevolle expeditie met hulp aan boord en communicatie naar het Nederlandse publiek. We vragen aandacht voor de schoonheid van onze Noordzee, die het beschermen meer dan waard is!” Floris van Hest, Directeur Stichting De Noordzee

Volg de website en Facebook van Stichting Duik De Noordzee Schoon en Stichting De Noordzee voor meer informatie.

Expeditie Noord, 200 mijlen van de Nederlandse kust

Deze duikexpeditie is een initiatief van Stichting Duik De Noordzee schoon in samenwerking met Stichting De Noordzee. Het expeditieteam bestaat uit marien biologen, amateurarcheologen, ecologen, fotografen, filmers en supportduikers. Het duikwerk kan alleen worden gedaan door zeer ervaren duikers gezien de lastige omstandigheden waarin het project moet worden uitgevoerd: 25 tot 45 meter diepte in koud, stromend water met wisselend zicht (2 tot 25 meter). Het team werkt nauw samen met onderzoeksbureaus, het bedrijfsleven, universiteiten en de overheid. Het is de elfde expeditie die de stichting organiseert. Stichting Duik De Noordzee Schoon wil het belang van kunstriffen in de Noordzee op de kaart zetten en degelijk beleid afdwingen. Wrakken en stenen fungeren als kraamkamers en schuilplaatsen voor veel dieren, er leven naar schatting ruim 500 verschillende diersoorten op deze harde substraten. Het zijn bovendien tijdscapsules van groot cultuurhistorisch belang. Sinds 2011 organiseerde de stichting al tien succesvolle expedities naar verschillende gebieden in de Noordzee.

Naast deze expeditie vindt er deze zomer nog een expeditie plaats om aandacht te vragen voor Noordzeenatuur, waarbij er gedeeltelijk samengewerkt wordt door Stichting De Noordzee, OCEANA (een internationale natuurbeschermingsorganisatie) en Stichting Duik De Noordzee Schoon.

Foto's: Udo van Dongen en Cor Kuyvenhoven

Duik de Noordzee Schoon

www.duikdenoordzeeschoon.nl