duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Grote modderkruipers in de Grevelingen

Gepubliceerd op

Het stikt ervan: grote modderkruipers in de Grevelingen. Je hebt ze vast al wel eens gezien op een drukke zomerdag. Je herkent ze namelijk al van ver.

Daar loop je dan, met je volle bepakking de steiger op bij de Kerkweg in Den Osse om een heerlijke duik te gaan maken. Althans, dat hoop je. Nog voor je op de steiger staat, voel je het al aankomen: daar staat er weer eentje recht voor je neus. Zuchtend, puffend, steunend en kreunend trekt het zijn vinnen aan, loopt naar het randje van de steiger en plonst zo het water in - een grotere plons kan alleen een olifant maken. Enige tellen nadat de duiker met een commando sprong te water ging, komt hij weer boven. Hij moet heel zijn vest opblazen omdat hij anders als een baksteen naar de bodem zinkt. Een gevalletje van veel te veel lood dus.

Even later zijn we eindelijk zelf lekker onder water op weg naar de reefballs om daar eens een kijkje te nemen bij het prachtige onderwaterleven. Al snel wordt het zicht van 6 meter gereduceerd tot een krappe 30 cm, omdat een enorme stofwolk uit het niets opdoemt. Voorzichtig zwemmen we op ons kompas verder in de riching van waar de rifballen moeten liggen. Opeens wordt het zicht beter en zwemmen we uit het stof. Een aantal meter verder zien we opnieuw een enorme stofwolk opdoemen, met daarvoor een duiker die wild met zijn vinnen op en neer slaat.

Hij komt ons meteen bekend voor van op de steiger. Als de duiker ook maar even stopt met zwemmen, zinken zijn vinnen meteen weer naar de bodem, enkellood! Op het moment dat hij weer begint te "zwemmen" (lees: als een slijkspringer door de grond kruipen) doemen de stofwolken weer op. Speciaal voor dit soort modderkruipers heeft o.a. duikschool de Grevelingen een speciale cursus beschikbaar: de peak performance buoyancy specialty waarin de duiker perfect leert trimmen met zo min mogelijk lood, want hoe minder lood je nodig hebt, des te minder je mee hoeft te zeulen en hoe minder lucht je in je vest hoeft te pompen. En dan niet te vergeten de kosten die je bespaart, want lood is niet goedkoop!

Herken je jezelf of je buddy hierin, twijfel dan niet en doe hem dan een leuke leerzame peak performance cursus cadeau. Daar wordt je niet alleen zelf gelukkiger van maar je helpt ook je mede duikers. Alvast bedankt!

Perfect Trimmen: techniek die vaak onderschat wordt

De kunst van het trimmen wordt in onze optiek door maar weinig duikers beheerst. Dat begint al met de hoeveelheid lood. Wij durven te beweren, dat 75% van de duikers met teveel lood duikt. Dat maakt het trimmen nog eens moeilijker. Als je duikt en je bent niet goed uitgetrimd, kost dat meer kracht en glijd je minder soepel door het water. Dat kost dus meer lucht en levert een kortere duikduur op. Allemaal redenen dus om aandacht te besteden aan de kunde om goed te kunnen trimmen. Daar is deze specialty op maat voor gemaakt.

Geïnteresseerd? Zie voor meer informatie de website van Duikschool de Grevelingen.

Sophie Neitzel

Sophie Neitzel

Meer van Sophie...