duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Nieuwe duikexpeditie Duik de Noordzee Schoon gaat naar Engeland

Gepubliceerd op

Nederlandse vrijwilligersorganisatie vertrekt op twaalfde expeditie

Stichting Duik De Noordzee Schoon vertrekt donderdag 14 juni voor haar twaalfde duikexpeditie op de Noordzee. Expeditie Noordzee 2018 staat in het teken van het ontdekken en schoonmaken van wrakken in Engeland en Nederland. 28 ervaren sportduikers verwijderen op vrijwillige basis tijdens de tiendaagse expeditie op twintig locaties afval (met name spooknetten, lood, vishaken en kunstaas), bevrijden dieren, verzamelen biologische en archeologische gegevens en fotograferen en filmen.

"Met deze expeditie willen wij zowel de schoonheid als de vervuiling van de Noordzee onder de aandacht brengen van Nederlandse en Engelse publiek.”, Ben Stiefelhagen, Expeditieleider, SDDNZS.

Duikexpeditie toont schoonheid én vervuiling Noordzee

Het schoonmaken heeft hoge prioriteit omdat netten, lijnen en andere rommel langzaam afbreken in kleinere stukjes waardoor het moeilijker wordt om dit uit zee te halen. Naast het schoonmaken staan er andere interessante activiteiten op het programma. Het expeditieschip de Cdt. Fourcault vaart eerst naar wrakken dichtbij de Nederlandse kust waar een pilot wordt gestart met een fotogrammetrie-scan; een methode om wrakken in 3D goed in beeld te krijgen. Vanaf daar vaart het team door naar biologisch interessante Natura 2000-gebieden op de grens tussen Nederland en Engeland, waaronder de Bruine Bank en de Doggersbank, waar eerder bijzondere soorten werden waargenomen.

Er wordt gedoken op verschillende wrakken, waaronder ook een gezonken olieproductieplatform. In Engeland bezoekt het team de gebieden UK0030395 (Southern North Sea), Coquet to St Mary's en de Farnes East. Deze verste bestemming van de expeditie is een bijzonder vogelnatuurgebied, maar staat ook bekend om zijn visrijke wateren met tientallen grijze zeehonden. SDDNZS werkt samen met de UK Marine Conservation Society om haar acties in Britse wateren te steunen en beleidsmakers en het grote publiek in het Verenigd Koninkrijk te informeren over de expeditie en de resultaten ervan.

Lees meer over het boek 'In de diepte' over eerdere duikexpedities...

"Stichting De Noordzee helpt mee aan boord en vertelt het verhaal van deze expeditie. Zo laten we Nederland onze prachtige Noordzee zien, die het beschermen meer dan waard is!” Floris van Hest, Directeur Stichting De Noordzee.

"Ondanks het feit dat het Verenigd Koninkrijk veel kustgebieden heeft beschermd tegen de verwoestende bodemberoerende visserij en baggeren, is er nog steeds geen beperking voor de visserij op de Doggersbank en in de speciale bruinvis-zeereservaten. Door samen te werken, zijn we in staat om de biodiversiteit en het leven in deze afgelegen plekken zichtbaar te maken." Dr. Jean-Luc Solandt, MPA-specialist, Marine Conservation Society.

Expeditie Noordzee 2018

Deze duikexpeditie is een initiatief van Stichting Duik De Noordzee Schoon in samenwerking met Stichting De Noordzee en Marine Conservation Society. Het expeditieteam bestaat uit marien biologen, amateurarcheologen, ecologen, onderwaterfotografen, -filmers en supportduikers. Het duikwerk kan alleen worden gedaan door zeer ervaren duikers gezien de lastige omstandigheden waarin het project moet worden uitgevoerd: 25 tot 45 meter diepte in koud, stromend water met wisselend zicht (2 tot 25 meter). In de elf expedities die er tot nu toe zijn uitgevoerd, heeft de stichting aangetoond dat het zeeleven in de Noordzee verrassend divers en kleurrijk is wat het belang van natuurbescherming kracht bij zet.

Het team werkt nauw samen met onderzoeksbureaus, het bedrijfsleven, universiteiten en de overheid. Het is de twaalfde expeditie die de stichting organiseert. Stichting Duik De Noordzee Schoon wil het belang van (kunst)riffen in de Noordzee op de kaart zetten en degelijk beleid afdwingen. Wrakken, stenen en rotsformaties fungeren als kraamkamers en schuilplaatsen voor veel dieren, er leven naar schatting alleen al in Nederland ruim 500 verschillende diersoorten op deze harde substraten. Het zijn bovendien tijdscapsules van groot cultuurhistorisch belang. Sinds 2011 organiseerde de stichting al elf succesvolle expedities naar verschillende gebieden in de Noordzee.

Foto's: Udo van Dongen & Cor Kuyvenhoven
Videobeelden: Onderwaterbeelden.nl

Duik de Noordzee Schoon

www.duikdenoordzeeschoon.nl