duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

WK nieuws: de twaalfde mogelijke wedstrijdlocatie is bekend!

Gepubliceerd op

Eind mei wordt het WK Onderwaterfotografie in Zeeland gehouden. De beste onderwaterfotografen uit twintig landen komen naar Nederland om hier de mooiste foto's te maken. Om de allermooiste foto's te kunnen maken zijn er elf wedstrijdlocaties geselecteerd; stuk voor stuk bijzondere en populaire duikplaatsen in de Oosterschelde, het Veerse Meer en het Grevelingenmeer. Maar één wedstrijdlocatie is nog niet eerder bekend gemaakt: het voormalige bouwdok op Neeltje Jans.

Eenmalige toestemming dankzij Rijkswaterstaat!

Duiken in het voormalige bouwdok op Neeltje Jans is niet toegestaan. Er geldt hier namelijk een permanent duikverbod. Samen met Rijkswaterstaat is onderzocht of het duiken tijdens het WK hier toch zou kunnen worden toegelaten. Met een groot pakket aan voorwaarden, met name gericht op het waarborgen van de veiligheid, is er door Rijkswaterstaat een eenmalige toestemming verleend om tijdens het WK de deelnemers in het bouwdok te laten duiken. Wij zijn hier als organisatie erg blij mee want we kunnen hierdoor een unieke en erg fotogenieke locatie aan de lijst met mogelijke wedstrijdlocaties toevoegen!

Wat is er te zien in het bouwdok op Neeltje Jans?

Tijdens de bouw van de Oosterscheldekering zijn in het bouwdok de pijlers voor de kering gebouwd. Tegenwoordig is het bouwdok in gebruik als kweeklocatie voor mosselen. Het water is er kraakhelder en de mosselstrengen zijn prachtig begroeid met allerlei onderwaterleven. Dit maakt het bouwdok tot een unieke locatie voor het WK Onderwaterfotografie.

Op welke locaties wordt er gedoken tijdens het WK?

Afhankelijk van de weersomstandigheden en het zicht onder water worden uit de twaalf mogelijke wedstrijdlocaties vier definitieve locaties gekozen waar de wedstrijd gehouden zal worden. Dit betekent dat ook voor het bouwdok op Neeltje Jans geldt dat pas vlak voor de wedstrijd wordt besloten of er wel of niet op deze locatie gedoken wordt.

Lees meer over deze duiklocatie in de twaalfde WK-blog...

Foto's: Ron Offermans

Nederlandse Onderwatersport Bond

www.onderwatersport.org