duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Documentaire over de Zevenhuizerplas

Gepubliceerd op

In de zeventiger jaren werd tussen Rotterdam en Gouda een zandgat gegraven. Het gewonnen zand was hoognodig voor de bouw van nieuwe woningen in de regio, waaronder de bouw van de Rotterdamse wijk Zevenkamp. Na de zandwinning werd het gebied verder ontwikkeld tot recreatiegebied: het zandgat werd een recreatieplas, met nieuwe wegen, fietspaden en twee stranden.

De afgelopen decennia heeft de natuur in het gebied ruimschoots de kans gekregen zich te settelen. De Zevenhuizerplas heeft zich ontwikkeld tot het leefgebied van allerhande flora en fauna, zowel onder water als aan de oevers. Vissen, vogels en veel soorten planten hebben de menselijke ingreep overwonnen en nu is er dan ook veel natuurschoon te bewonderen.

Filmische documentaire over het natuurschoon in de recreatieplas

Onderwatervideograaf Robert Hughan van Goofy Aqua Video duikt al jaren in deze plas en zag al vroeg de diversiteit aan leven in en rond het water. Sinds enkele jaren werkt hij dan ook aan een filmische documentaire over het natuurschoon in deze recreatieplas in Zuid-Holland, getiteld Vele gezichten van de Zevenhuizerplas.

Samen met Arthur Scheijde presenteert Hughan in oktober 2017 een uniek verhaal over deze Nederlandse duikplaats. In de documentaire wordt de kijker vier jaargetijden lang meegenomen door de snoek, een grote zoetwaterroofvis. Elk seizoen biedt andere uitdagingen voor de dieren en planten en middels beelden vanuit de lucht, van het land, van tussen de rietkragen en voor het overgrote deel onder water wordt een waar natuurspektakel geopenbaard.

De documentaire is mede tot stand gekomen met hulp van bioloog Ton van der Spiegel en zal in de bioscoop in première gaan tijdens het Wildlife Filmfestival te Rotterdam in oktober dit jaar.

Goofy Aqua Video

De afgelopen tijd heeft Hughan meer successen gehad met zijn werk. Zo won hij in mei 2016 een prijs tijdens het MIMA Medes Film Festival in Spanje met een documentaire over de grillige kustlijn van de Costa Brava, werkte hij mee aan de prachtige tv-serie Wildernis onder Water van de EO en ging in september 2015 zijn film Geheimen achter de Dijk in première op filmfestival Film by the Sea.

Robert Hughan is een verfent duiker en fan van de Nederlandse wateren. Hij is regelmatig onder water te vinden in een van de vele zoetwaterplassen in Nederland of in het zoute water van de Zeeuwse delta. Hij was een van de eersten die bewegende beelden maakten van de hondshaai in de Oosterschelde.