duikplaatsen in Nederland & België

DUIKPLAATS.NET

Oosterschelde in het nieuws - maart

Gepubliceerd op

De Oosterschelde is dé publiekstrekker voor duikers in Zeeland. Het gehele jaar door komen recreatieve onderwaterenthousiastelingen zichzelf letterlijk onderdompelen in dit nationale park. Voor de regio is deze zeearm dan ook een belangrijk bron van inkomsten, niet alleen vanwege watersporters en andere recreanten, ook door de bedrijven die anderszinds verbonden zijn met dit water. Niet verrassend dat de Oosterschelde dan ook regelmatig in het nieuws is. In deze rubriek verzamelen we de belangrijkste berichten van de afgelopen tijd. Zo blijf je makkelijk op de hoogte van alles wat met dit Nationale Park van Wereldklasse te maken heeft!

Fluwelenzwemkrab

In de winter daalt de temperatuur van het zeewater in de Oosterschelde meestal tot een graad of één. Deze lage temperatuur is essentieel voor het ecologisch evenwicht, omdat veel diersoorten in deze periode sterven en de natuurlijke balans weer hersteld wordt.

Afgelopen winter zakte de watertemperatuur echter niet verder dan vier graden Celsius. Waardoor een aantal soorten kan overleven. Voor de fluwelen zwemkrab (Necora puber) bleek dit zelfs zo gunstig, dat deze soort zich ook in deze periode heeft kunnen voortplanten. Wat dit voor gevolgen heeft, zal pas gedurende de zomer duidelijk worden. Mogelijk profiteren ook het blauwtipje, zeepaardjes en lipvissen van de zachte omstandigheden.

Getijdencentrale in stormvloedkering

Vorig jaar werden tussen twee pijlers van de stormvloedkering vijf turbines geplaatst, die genoeg stroom kunnen opwekken voor duizend huishoudens. Het is voor het eerst in Nederland met behulp van eb en vloed commercieel stroom wordt opgewekt. Ondanks dat de kosten voor deze manier van groene stroom opwekken nog relatief hoog zijn, is met deze installatie een belangrijke stap gezet in het proces om aan te tonen dat dit een realistische methode is.

De Oosterschelde is een van de weinige plekken die geschikt is voor een dergelijke getijdencentrale. Het ingebruik nemen is niet geheel onomstreden. Sommige wetenschappers waarschuwen voor mogelijk nadelige gevolgen voor de omgeving. Rijkswaterstaat, natuurorganisaties en Nationaal Park de Oosterschelde zullen onderzoek doen om hier een beter beeld van te krijgen. Inmiddels is eveneens bekend dat de provincie Zeeland subsidie heeft verleend aan het project.

Geen coffeeshop bij Zeelandbrug

Restaurant De Zeelandbrug aan de Schouwen-Duivenlandse kant van de Zeelandbrug, staat inmiddels twee jaar leeg en verpaupert snel, volgens de PZC. Inmiddels is het eigendom van dezelfde eigenaar als coffeeshop High Life in Goes. Eigenaar Ramon Warrens was voornemens in het pand eveneens een coffeeshop te beginnen, echter is dit plan gestrand in de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland. Alleen de SP wilde het verkooppunt gedogen, de andere partijen in de raad wilden het nul-beleid voor coffeeshops niet loslaten.

Het mooiste nationale park van Nederland

Vanaf april start de publieksverkiezing voor het mooiste nationale park van Nederland. Staatssecretaris Van Dam (economische zaken) maakte deze aankondiging tijdens het festival 'Naar Nationale Parken van Wereldklasse' half maart in Den Haag. Middels deze verkiezing wil hij meer aandacht vragen voor de natuurgebieden in ons land en de meest bijzondere parken laten uitgroeien tot nationale iconen.

Wij gaan er vanuit, dat Nationaal Park Oosterschelde eveneens mee zal doen om een park van wereldklasse te worden en zullen van alle acties hieromtrent zeker bericht doen. Inmiddels is bekend geworden, dat de Oosterschelde het Veerse Meer wil inlijven in het nationale park. Dit sluit mooi aan bij de wensen van de staatssecretaris en wij kunnen dit initiatief dan ook alleen maar toejuichen.

Visser 'speelt' met bruinvis

Via Omroep Zeeland kwamen beelden naar buiten van een visser aan de voet van de Zeelandbrug, die aan het 'spelen' was met een bruinvis. De bruinvis komt in het filmpje naar de kant en de visser is zelfs in staat het dier aan te raken. Kenners waarschuwen echter dat dit gedrag duidt op stress en mogelijk ondervoeding. Wat er van de bruinvis gekomen is, is niet bekend. SOS Dolfijn wil de beelden van het ongewone gedrag gaan gebruike voor trainingsdoeleinden.

Fuiken geplaatst

In de week van 18 maart zijn er weer fuiken geplaatst in de Oosterschelde, zo meldt Stichting de Oosterschelde op Facebook. Het werken met fuiken is een legale manier van vissen door beroepsvissers. Ondanks dat dit wellict voor velen geen prettig gezicht is, worden duikers elk jaar opnieuw verzocht de fuiken met rust te laten. Vermoed je stroperij, heb je per ongeluk een fuik beschadigd of ligt een fuik op een erg onhandige plek? Neem dan contact op met de Waterpolitie Zeeuwse Stromen (tel. +31 343 535 353).

Fuiken geplaatst Ook deze week zijn er weer fuiken in de Oosterschelde geplaatst. In het recente verleden heeft de NOB...

Geplaatst door Stichting de Oosterschelde / Eastern Scheldt Estuary Foundation. op vrijdag 18 maart 2016

Het kreeftenseizoen loopt dit jaar van 31 maart tot en met 15 juli. In deze periode kun je in alle Zeeuwse wateren (dus ook het Veerse Meer en de Grevelingen) fuiken tegen komen. Houdt afstand en maak zeker niks kapot!

Sepia's

De grote jaarlijkse vraag: wanneer zijn de sepia's erweer? Deze schitterende zeekatten komen jaarlijkse paaien in de Oosterschelde en trekken aardig wat bekijks onder water. Wat denk jij, wanneer zien we de eerste dit seizoen?

Maart is al voor de helft voorbij, de dagen zijn merkbaar langer en de temperatuur gaat omhoog. Hoe lang nog voordat de...

Geplaatst door Duiken in Zeeland op zaterdag 19 maart 2016